От Общината призоваха плевенчани за търпение, докато се изпълнява проектът за интегриран градски транспорт

16.03.2015 15:10

16.03.integriran

Неудобствата за жителите на Плевен по време на изпълнението на проекта за интегриран градски транспорт са неизбежни и затова искаме да помолим плевенчани за малко търпение и разбиране. Това призова на пресконференция в БТА днес директорът на Дирекция „Европроекти“ при Община Плевен д-р Дикран Ованесян. Факт е, че има неприятни моменти, но те трябва да бъдат преживени в името на доброто на града ни, отбеляза той. Д-р Ованесян припомни, че негативни коментари и изявления имаше и по време на реализацията на проекта за реконструкция на централната градска част, като подчерта, че без съмнение гражданите са прави да недоволстват. По думите му, не липсват и постъпили жалби, като част от тях са напълно основателни.
Дикран Ованесян се спря подборно върху отделните етапи от реализацията на проекта, като посочи че има сключени шест договора с шест фирми-изпълнители. Той отбеляза, че ключовите или дори критични места по новите маршрути на тролеите са няколко. „Независимо по коя отсечка се работи, първо се извършват изкопни работи, като цялата интервенция се осъществява на тротоарите. Така, при изнасянето на пръстта имаме само две възможности – или да запушим окончателно тротоарите, или да изсипем пръстта на уличното платно“, обясни директорът на Дирекция „Европроекти“. Д-р Ованесян посочи, че стремежът на изпълнителите е всички изкопи да бъдат обезопасени, но проблемът е, че и дървените колчета, и железните пръчки бързо са били откраднати от недобросъвестни граждани.
Ще припомним, че проектът „Интегриран градски транспорт на Плевен“ е на стойност 23 322 246 лв. В него е включена нова интелигентна система за управление на трафика за 1 975 000 лв., всички спирки ще бъдат прибрани на безопасни ниши за 1 100 000 лв., нови 9 422 метра велоалеи ще свържат всички големи квартали на града с „Кайлъка“, като сумата за тях е 768 000 лв. Също така, в проекта е предвидено ново депо за тролеите на стойност 6 975 000 лв. и подмяна на цялата тролейбусна мрежа плюс четири нови тролейбусни линии, началото на една от които ще бъде Втора клинична база, а освен това ще има пряка връзка от „Дружба“ към „Кайлъка“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: