„Черната тетрадка“ представя досието и личния дневник на Илия Бешков

12.03.2015 10:14

12.03.beshkov

„Черната тетрадка“ на големия български карикатурист и общественик Илия Бешков излиза наяве. Луксозното издание предлага среща с живота и творчеството на една от най-значимите личности от българския културен и обществен живот и ни среща с досието и личния дневник на големия Бешков. Съставители на книгата са покойният Александър Бешков – син на карикатуриста, и съпругата му Савка Чолакова.
Книгата включва дневника на художника, писан в периода 1950–1951 и добавка през 1955 г., полицейското му досие (от 1925 г. до смъртта му през 1958 г.) и албум с най-значимите му карикатури. Дневникът на Бешков е изключително ценно сведение от 50-те години на миналия век, отразяващо събитията през погледа на недолюбвания от властта по това време творец. В „Черната тетрадка“ са публикувани автентични документи от полицейското досие на Бешков в периода 1925–1958 г. и албум, обхващащ най-значимите произведения от творчеството на големия карикатурист от периода 1914–1958 г. Книгата включва и снимков материал от личния архив на семейството на художника.
„Черната тетрадка“ на Илия Бешков предлага среща с един наистина гениален творец, необикновен човек с активна гражданска позиция. Личният дневник на талантливия карикатурист, автентичните документи от досието му и публикуваните произведения потапят в духа на епохата и проследяват жизнения път на един от най-големите български творци на културата, доблестен човек, който остава верен на своите принципи независимо от политическите режими.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: