Убиецът на Вероника с 6 присъди зад гърба си, включително и за друго убийство

07.03.2015 15:49

7.03.mvr

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров изказа благодарност на всички служители, ангажирани с разследването на тежкото криминално престъпление, извършено във Велико Търново за добре свършената работа, под ръководството на окръжната прокуратура в града. Това информираха от пресцентъра на МВР. На брифинг, който се проведе днес в сградата на областната дирекция, в присъствието на директора Илиян Личев и наблюдаващия прокурор Цани Попов, бяха разкрити детайли от действията на полицейските служители от подаването на сигнала за изчезналата 23-годишна студентка от Никопол Вероника Здравкова до задържането на извършителя.
От думите на Светлозар Лазаров стана ясно, че след получаването на сигнала от родителите на момичето на 1 март, служители на РУ – В. Търново и ОДМВР – В. Търново незабавно са предприели необходимите действия по издирването й. Провели са множество беседи с нейни колеги, приятели, хора, които биха могли да имат информация за местонахождението й. Организирали са претърсване на района, където последно е била забелязана. На 3 март гражданин е подал сигнал за намерено тяло във водите на река Янтра, в района на жп гара В. Търново. На мястото незабавно са били изпратени полицейски екипи, които са извършили оглед. Криминалистите са установили самоличността на момичето. В последствие е било установено, че смъртта й е настъпила в резултат на черепно-мозъчна травма.
При продължилите процесуално следствени действия е изяснено, че престъплението е извършено още на 28 февруари, локализирано е и мястото. На 5 март установихме, че от дебитната й карта още на 28 февруари от банкомат на гара Горна Оряховица е направен неуспешен опит за транзакция, съобщи Илиян Личев. Криминалистите са предприели разследващи действия по „горещи следи”, в резултат на които е установен извършителят – 39-годишният Илиян Здравков от Полски Тръмбеш, криминално проявен и многократно осъждан. Събрана е била информация, че той се укрива при брат си в горнооряховското село Първомайци и при проверка на адреса на пети срещу 6 март е бил установен и задържан. Извършени са били претърсвания и иззети вещи, които имат отношение към извършеното престъпление. Здравков е направил пълни самопризнания.
Зад гърба си той има 6 присъди – за грабеж, придружен с убийство, бягство от затвора и кражби, заяви наблюдаващия прокурор Цани Попов. Той уточни, че в началото на януари тази година Илиян Здравков е излежал предпоследната си присъда. Последната е влязла в сила в края на януари 2015 г. Тя е постановена от Районен съд – Казанлък. Във връзка с изпълнението й на 25 февруари Здравков е бил обявен за общодържавно издирване. В този период издирваният е пребивавал на територията на град Мъглиж.
На И.З. е повдигнато обвинение по чл. 199, ал.2, т.2 от НК за грабеж с последвало убийство, съобщи Цани Попов. С постановление на прокуратурата е задържан за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: