ХГ „Илия Бешков“ –Плевен гостува с впечатляваща юбилейна изложба на „Шипка“ 6 (галерия)

06.03.2015 14:52

6.03.shipka1

Юбилейна ретроспективна изложба „130 години от рождението на Ангел Спасов (1884-1974) – скулптура, живопис и рисунки“ от фонда на художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен беше открита снощи в Изложбената галерия на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6 в столицата. Организатори на експозицията са Община Плевен, СБХ и галерия „Илия Бешков“. Проявата бе уважена от голям брой представители на плевенската културна общественост, а на мястото на събитието беше и екип на „Плевен за Плевен“.

6.03.shipka2
СБХ има удоволствието да представи тази изложба, като пореден знак за доброто сътрудничество с художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен, отбеляза при откриването на експозицията председателят на Съюза на българските художници, Любен Генов. Той определи Ангел Спасов като скулптор без аналог в българското изобразително изкуство, изтъквайки, че той е учител на редица изтъкнати плевенски художници.

6.03.shipka3
Както и при откриването на юбилейната изложба на Ангел Спасов в ХГ „Илия Бешков“ – Плевен през юни миналата година, за творчеството на именития ни съгражданин говори един от главните „виновници“ за това изложбата да бъде показана и в столицата – акад. Светлин Русев. Днес представяме една от най-значителните и сравнително най-малко познати фигури в българската скулптура – от Художествено-индустриалното училище, където учи живопис при проф. Мърквичка и скулптура при Жеко Спиридонов, през участието му като редови войник в Балканската и Първата световна война до дългите самотни години като провинциален учител, обърна се към гостите на „Шипка“ 6 акад. Светлин Русев. Той посочи, че светът на Ангел Спасов е дълбок и наситен с много човешка мъка, доброта и любов, с психологическа дълбочина и самобитни прозрения за смисъла на човешкото битие, за саможертвата и изкушенията на земните ни привидности. По думите на акад. Русев, изкуството на Ангел Спасов притежава пластическа мощ и сила на една завършена и овладяна форма, смислено и съдържателно изведена.

6.03.shipka4
Светлин Русев не скри радостта си от факта, че е бил един от щастливците, имали възможността да се докоснат до „бачо Ангел“. „Той беше изключителен творец и обикновен човек, обаятелен педагог и проницателен мислител. Посещенията при него в малкото саморъчно направено от него ателие бяха колкото урок по изкуство, толкова и пример по достойнство“, върна се в спомените си големият творец. Иска ми се да вярвам, че тези, които сега откриват Ангел Спасов, ще се докоснат до съкровени, чисти и важни истини за личните емоционални изпитания на пътя, каза още акад. Русев.

6.03.shipka5
Своето приветствие към гостите на изложбата отправи и директорът на ХГ „Илия Бешков“, Мирослав Минчев, който посочи, че този проект има за цел да съхрани творчеството на Ангел Спасов и да го направи популярно сред българската общественост. Той благодари на екипа на плевенската галерия, вложил много сили, за да подготви изложбата, на Община Плевен, оказала финансова подкрепа за реализацията на проекта, на Министерство на културата за съдействието при отпечатването на каталога, съпътстващ експозицията, на ръководството на СБХ, както и специално на акад. Светлин Русев.

6.03.shipka6

 

6.03.shipka7

 

6.03.shipka8

 

6.03.shipka9

 

6.03.shipka10

 

6.03.shipka11

 

6.03.shipka12

#тагове:

НАЙ-НОВИ: