Левски – име гордост, име знаме.

23.02.2015 8:47

На 19 февруари учениците от НУ „Св. св. Кирил и Методий“, отбелязаха тържествено 142-та годишнина от обесването на Васил Иванов Кунчев – Левски. Своята почит, преклонение и възхищение към Апостола на българската свобода, те изразиха представяйки музикално-поетичен рецитал, драматизация и песни.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Програмата започна с разпит на Левски пред съда, в изпълнение на учениците от клуб „Вълшебството на словото“, с ръководител г-жа Бисерка Генова. Изпълнението на Асен Николов, Себаатин Кенанов и Самир Салимов бе завладяващо и артистично, развълнува публиката, която бе не само от ученици, присъстваха и много родители, които искаха да видят изпълнението на децата си. Тук е мястото да изкажем благодарност на родителите, които са не само зрители, но и помогнаха за облеклата на участниците, за да се почувства атмосферата на миналите събития.
Учениците от трети „б“ клас, с ръководител г-жа Моника Димитрова, представиха рецитал, посветен на живота и делото на Апостола. В тържеството взеха участие децата Вокална група „Звездици“, с ръководител г-жа Ваня Йотова. А учениците от четвърти “б“ клас, с класен ръководител –жа Татяна Петрова изпълниха песни за България и проведоха викторина.
Всички участници в тържеството получиха грамоти.
Делото на Левски е живо и днес чрез стиховете, песните и рисунките на нашите деца. Те знаят заветите на великия българин, с трепет произнасят думите му, срещат светлия му поглед от портрета и се възхищават от смелите му постъпки и опасни преживявания. Той вечно ще е жив в сърцата ни и ще бъде ярък пример за родолюбие и саможертва!
На 20 февруари учениците от ІІІ „б“ клас, с класен ръководител г-жа Моника Димитрова, посетиха клуб на инвалида в гр. Долни Дъбник, където представиха поетичен рецитал за великия син на България – Васил Левски.
Възрастните хора не скриха своето вълнение от изпълнението на учениците, виждайки в техните лица достойни потомци на Дякона.
Слово произнесе г-жа Лилия Пейчева – зам. кмет на Община Долни Дъбник. Тя поздрави малките участници и им пожела да растат и следват примера на великия Апостол на българската свобода.
Отново същия ден, отговаряйки на любезната покана на ръководството на ОДЗ „Щастливо детство“, учениците при НУ „Св. св. Кирил и Методий“, при клуб „Вълшебство на словото“, с ръководител Бисерка Генова, посетиха децата от подготвителна група, представяйки им драматизацията „Разпита на Васил Левски пред съда“ и песента „Прощавай горо“.
Бъдещите първокласници с голям интерес и внимание следяха изявата на своите по големи приятели. Те също представиха стихове и песни, посветени на Апостола. Изпълнението им бе мило и вълнуващо. Тържеството завърши с песента „Знамето ни е трицветно“, а знаменцето, което държаха в малките си ръчички, символизираше изгрялата свобода, която трябва да браним смело и всеотдайно, следвайки примера на великия син на България – Васил Иванов Кунчев – Левски.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA dol3 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

#тагове:

НАЙ-НОВИ: