Плевенските „лъвчета“ отбелязват Световния ден на скаутите

21.02.2015 10:28

21.02.skauti

Скаутски клуб „Лъвче“ ще отбележи Световния скаутски ден утре – 22 февруари, от 10.30 ч. в Центъра за работа с деца в Плевен. Това съобщи ръководителят на клуба Линка Михова. На този ден през 1857 г. в Западен Лондон, Англия, в семейството на духовник е роден Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел – основателят на скаутството по света. По време на своето детство той обича да обикаля по „шубрака“, както той сам казва, и да наблюдава и изучава дивата природа. След като става военен, за първи път прилага в армията обучение на малки групи и състезанията между тях, станало по-късно основата на скаутският метод.
През лятото на 1907 г. Бейдън-Пауел, заедно с няколко помощници, събира двадесетина момчета, синове на приятели и хлапета от всички слоеве на обществото и отива с тях на лагер на о. Браунси в залива Пуул, графство Дорсет, Южна Англия. Това е и първият скаутски лагер и се счита за началото на скаутското движение.
Скаутството е доброволно, неполитическо, образователно и демократично, открито за всички хора по света, без разлика на произход, раса, възраст и вероизповедание, стоящо в съгласие и хармония с целите, принципите и метода на скаутството, такива, каквито са били създадени от неговия основател – Лорд Робърт Бейдън Пауел.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: