3831 лева отпуска Министерство на отбраната за ремонт на три паметника в Плевенска област

18.02.2015 14:46

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На заседание на постоянно действащата комисия „Военни паметници” заместник-областният управител на Плевен арх. Бойко Балтаков представи утвърдения вариант за периода 2014-2015 на националния план с конкретни мероприятия с финансов разчет за отбелязване на 100 г. от Първата световна война. Стана ясно, че Министерство на отбраната е отпуснало средства за ремонт на три паметника на територията на Плевенска област. Става въпрос за паметниците в Божурлук, Новачене и Садовец. Сумата възлиза на 3 831 лева.
Архитект Балтаков обяви желанието на Областна администрация да изгради и нови паметници – мемориална плоча на загиналите в Междусъюзническата война и възстановяване паметника на полк. Каварналиев в района на Дойран, Македония. Тази инициатива обаче среща някои трудности, които трябва да бъдат решение на междуправителствено равнище. Обсъдена бе и идеята за изграждане на нов паметник на загиналите офицери и войници от Девета плевенска дивизия пред РИМ в Плевен. Обект на дискусия бяха както мястото, така и визията на паметника, за която бе предложено да се проведе обществено обсъждане.
Арх. Бойко Балтаков подчерта, че Областна администрация ще разчита на подкрепата на Министерство на отбраната за успешната реализация на намерението за изграждане на нов паметник на Девета пехотна плевенска дивизия предвид значението му за региона и българската история.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: