Цветан Василев продал плевенския „Рубин“ за 25 милиона

10.02.2015 9:13

10.02.rubin

Избягалият в Сърбия банкер Цветан Василев е продал за 25 милиона стъкларския завод „Рубин“ в Плевен, пише „Преса“. Това станало под носа на българската държава, твърди изданието. „Рубин“ е един от ключовите активи на бизнес империята на Василев.
В края на 2014 г. сградите, оборудването и земята били придобити от новоучреденото дружество „Рубин пропърти“. След това те били апортирани в капитала му. Акционери в него са „Кепитъл инвестмънт“ (с 99% участие) и физическото лице Йосиф Леон Узиел, който държи една акция. 99% от „Кепитъл инвестмънт“ се притежават от 33-годишния Антоний Иванов, който е и изпълнителен директор на „Рубин пропърти“. В регистрите той фигурира само като собственик на „Про трейд България“ – фирма с никакви приходи и 8000 лева активи.
„Рубин“ беше съвместна инвестиция на Цветан Василев и бизнесмена Богомил Манчев. Собственикът на КТБ купи предприятието през 2012 г. чрез близки до него фирми. Манчев влезе в „Рубин“ през 2013 г. Към есента на 2014 г. Василев притежаваше 80% от завода чрез „Витро инвест“. Крайният собственик на „Витро инвест“ е ключовата компания на Цветан Василев „Технологичен център – Институт по микроелектроника“. Тя дължи над 300 милиона лева на затворената КТБ.
Продажбата на завод „Рубин“ означава, че синдиците на банката трудно ще съберат парите на кредиторите при предстоящата процедура по несъстоятелност.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: