Министър Павлова: Нямаме средства за основен ремонт на третокласните пътища в община Левски

23.01.2015 15:10

23.01.antonov2

Пореден въпрос, свързан с пътната инфраструктура в Плевенска област, зададе депутатът от „БСП – лява България“ Васил Антонов към министър Лиляна Павлова по време на днешния парламентарен контрол. Акцент в него беше състоянието на републиканската пътна мрежа в община Левски и по точно пътищата Козар Белене – Левски – Асеновци – Летница, Българене – Левски – Градище – Бутово и Българене – Изгрев – Трънчовица – Бацова махала. Антонов припомни, че през миналата година изключително лошото състояние на тези пътища изкара неколкократно на протест жители на общината. Какво смята да предприеме държавата по отношение на тези пътища, попита социалистът, изтъквайки, че въпросът далеч не стои на дневен ред от една година.

23.01.antonov
Не само в община Левски, но и в цяла Плевенска област, и в цялата страна, има много пътища, особено от третокласната пътна мрежа, които са в изключително тежко състояние, не скри министър Павлова в отговора си, допълвайки, че видът на много от тях не отговаря дори на минималните изисквания за състояние на пътища от този клас. „Безспорно е необходим основен ремонт, за да могат те бъдат възстановени в едно нормално експлоатационно състояние. За съжаление, обаче, средствата, с които разполагаме, са изключително ограничени и поради тази причина ги приоритизираме, насочвайки ги първо за възстановяване на пътни настилки там, където има най-голям трафик – автомагистрали, първокласни и второкласни пътища“, обясни Лиляна Павлова. По думите й, именно заради това третокласните ни пътища са в най-лошо състояние.
Министър Павлова изтъкна, че от общо 20 000 км републикански пътища, третокласните са над 11 756 км. „Средствата за основен ремонт за всички тези над 11 хил. километра за тази година възлизат на общо 5 млн. лв., което означава, че с тях можем да ремонтираме едва 15 км. Поради това не мога да кажа, че предвиждаме основен ремонт на тези пътища в община Левски“, каза тя. Лиляна Павлова все пак обеща, че през април ще бъде направена проверка на цялата пътна мрежа, като ще бъдат приоритизирани участъците, в които може да бъде извършено поне изкърпване на дупките.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: