Плевенчани сведоха глава в памет на загиналите по пътищата

16.11.2014 12:11

16.11.pamet1

И Плевен се включи в инициативите по повод днешния Световен ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. В 10.30 ч. в храмовете в областния център, както и в тези в общините, беше отслужена панихида в памет на загиналите при ПТП, а след службата в църквата „Света Николай“ на пешеходната пътека до Дома на книгата бяха поставени цветя.

16.11.pamet

Със свещ в ръка плевенчани изразиха почитта и любовта си към нелепо загиналите на пътя, засвидетелствайки съпричастност към болката на близките на загиналите и непримиримост към войната по пътищата. Инициативата бе организирана от Фондация „Безопасни улици от Валя“, „ВG Север“ и местното църковно настоятелство.

16.11.pamet2
По пътищата на страната всеки ден загиват по двама човека, а 20 биват ранени, сподели Емилия Карабулева – майка на загиналата през 2012 г. студентка Марияна и представител на Фондация „Безопасни улици от Валя“ за Плевен, позовавайки се на последните данни от черната статистика, разпространени днес. Тя изтъкна, че страната ни е на първо място по нарушения на Закона за движение по пътищата, което от своя страна рефлектира и на броя на жертвите.

16.11.pamet3
Почернената майка информира и за вече стартирала в големите градове инициатива на Фондация „Безопасни улици от Валя“. Организацията е разпространила бланки, които всеки, станал свидетел на нарушение на правилата за движение по пътищата, може да попълни и да адресира до кмета на населеното място, с копие до началника на Сектор „Пътна полиция“. Емилия Карабулева посочи, че сигналите могат да бъдат и за дупки по пътищата, липса на маркировка и знаци или всичко, което би довело до ПТП. Всяко писмо има изходящ номер, като по този начин от Фондацията ще имат възможност да следят какво се прави по конкретния сигнал. С цел улесняване работата на администрацията и органите на реда, от Фондация „Безопасни улици от Валя“ са извадили всички нормативни актове, на които компетентните органи могат да се позоват при разследване на случаите.

16.11.pamet4

 

16.11.pamet5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: