Благотворителен маратон ще премине през Плевен в петък

04.11.2014 11:03

4.11.baliz

Кауза на Сдружение БАЛИЗ – Плевен отново е част от благотворителния маратон „1000 Balkan Charity Challenge“, информират оттам. Той стартира на 1 ноември в Букурещ, като се очаква участниците да преминат през Плевен на 7 ноември. Организатори на проявата са Спортен клуб „Бегач“, Elite Running, Eyes-Open and Ro Club Marathon. Благотворителни партньори са фондация „Помощ за благотворителност в България“ и HOSPICE Casa Sperantei.
„1000 Balkan Charity Challenge“ е уникална за региона на Балканите благотворителна инициатива. За 11 дни участниците ще изминат 1051 км на територията на Румъния и България. Събитието няма състезателен характер. Пълният дневен курс (това са 160 км средно за колоездачната част и 59 км за бягането) е 8 часа и 30 минути, което изисква много добро здравословно състояние и издръжливост на участниците.
Основната цел на „1000 Balkan Charity Challenge“ е да се съберат средства в подкрепа на благотворителни каузи. Фирми и граждани са поканени да подкрепят 4 каузи в България и 20 в Румъния. Те са внимателно подбрани от организаторите и включват критични социални сфери като грижа за деца и възрастни с увреждания, самотни възрастни хора, образование, развитие на таланти, подкрепа на бедни хора. Първият ултрамаратон привлече подкрепа в размер на 24 000 eвро, а вторият – 42 000 евро.
Каузата на БАЛИЗ-Плевен е за създаване на Монтесори терапевтична стая, която да се използва от 50 деца с умствени увреждания и техните семейства. Дневният център на БАЛИЗ –Плевен може да осигури услуги на до 30 деца и млади хора, но в момента работи за 50 семейства. Семействата имат достъп до грижа за пълен работен ден и за половин ден, логопед, психолог, рехабилитационни дейности, отдих и транспорт. Всички услуги са делегирани от държавата и затова са безплатни за семейства. В момента сдружението набира на средства за Монтесори терапевтична стая на стойност 10 000 лева. Необходими са още 6 000 лева.
Даренията за различните каузи се събират чрез специално създадена онлайн платформа: www.1000balkan.com. От тази година може да се подкрепят българските каузи на маратона по още един начин – с дарителски SMS с текст DMS 1000 нa номер 17777 за всички мобилни оператори.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: