Младите журналисти от СОУ „Иван Вазов“ с първа награда от национален конкурс

28.10.2014 10:09

28.10.vazov

Екипът на СОУ „Иван Вазов” единствен от нашия град е номиниран и отличен с I награда в Седмия национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски”- Русе 2014. В тазгодишното издание на конкурса участваха 198 млади автори от цялата страна с 205 творби и 17 колективи (екипи на вестници и журналистически материали).
Срокът за изпращане на творбите беше 10 октомври, след което ги оценява специално жури с председател доцент д-р Руси Русев, преподавател в РУ „Ангел Кънчев” и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. На 22 октомври в заключително заседание журито обсъди за награди творбите на младите литератори и журналисти, в следните раздели: Литературно творчество – поезия и проза, в три възрастови групи, Журналистика – индивидуално в три възрастови групи, и групово – вестници и материали на ученически екипи.
„В@з Буки Веди” – Плевен, СОУ „Иван Вазов”, заедно с ”Щъркелово гнездо” – Панагюрище, СОУ ”Нешо Бончев” са отличени с първа награда за вестници. Церемонията за връчване на наградите и закриване на конкурса ще се състои на 1 ноември в зала „Европа” на театрален комплекс “Доходно здание” – Русе. След нея ще се проведе литературно и журналистическо ателие – опознавателни срещи на младите творци и творческите екипи, среща с членове на журито.
Училищният вестник съществува от 2010 г., когато в навечерието на Коледа издаде първия си брой. Списва се от ученици под ръководството на преподавателите Радинка Иванова и Йончо Йончев – предпечатна подготовка.
Миналата година екипът зае трето място в раздел „Журналистика“ за колективи на същия конкурс. Отделно от това Ралица Георгиева от 11 клас (сега 12-и) тогава получи поощрителна индивидуална награда за коментара си „Учебниците – за и против“, който е публикуван на страниците на училищния вестник. Вестникът излиза и в електронен вариант и може да се чете на сайта на СОУ „Иван Вазов” – www.sou-ivanvazov.eu.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: