Град Левски си спомня с любов за големия Парцалев!

28.10.2014 12:50

Кметът на Община Левски Любка Александрова откри официално Десетото юбилейно издание на Празници на изкуствата „Парцалев-2014”снощи в читалище „Георги Парцалев”. ”Песен за Георги Парцалев” по текст на Дулинко Дулев изпълни Боряна Пантелеева. Председателят на читалищното настоятелство Лена Романова приветства с добре дошли всички на празниците в памет на незабравимия Парцалев.

par3
Четвърт век откакто той не е сред живите, но са живи спомените за човека и актьора Парцалев в родния град Левски , живи са неговите образи в театъра и киното, неговия смях, с който живя цяло поколение .
„…Убедена съм ,че за Парцалев винаги е било най-важно ,че левчалии го обичат с цялото си сърце, с цялата си душа… Радвам се, че и тази година ще си спомним за него с много любов, защото човек като него, истински във всяка минута от живота си, може да бъде безкраен пример… „ каза г-жа Александрова в словото си при официалното откриване на празниците и прочете вълнуващ, нетолкова известен спомен за Парцалев на Цветана Гълъбова от 1962г. :
„През 1962 година репетирахме и играхме заедно в „Свинските опашчици“. Точно бяха пуснали приказка, че Парцалев е толкова смешен за публиката, само защото говори смешно. Режисьoрът Методи Андонов се зае да покаже, че това не е вярно – Парцалев е смешен, защото има сценично присъствие от най-висока проба. Играеше Нуц и имаше само две реплики. Методи му ги отне и тях и ги даде на Златина Дончева, която играеше съпругата му. Така Парцалев по време на целия спектакъл не продумваше нито една дума. Въпреки това смехът на публиката при неговата игра беше до задушаване. На всеки спектакъл Парцалев показваше нови и нови импровизации. Имаше толкова смешни находки, че и ние по сцената едва се удържахме. Зрителите ни прекъсваха с ръкопляскания и тропаха с крака от възторг при неговата игра… Това беше още един пример, че Парцалев не само говори смешно, а просто е един голям, незаменим и недостигнат артист.” Духът на Парцалев е жив и е с нас, и ще бъде с нас,не само в тази седмица, каза още г-жа Александрова .

par1 par2
„Да се влюбиш в пеперуда” от Ленард Герш на ДТ Търговище имаше удоволствието да види публиката в Левски в първата вечер на Празници на изкуствата „Парцалев 2014” гр. Левски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: