„ Градове и пейзажи в Германия” в РБ „Христо Смирненски“

24.10.2014 14:14

de2

Днес Регионална библиотека „Христо Смирненски“ отбелязва 15 години от създаването на Ресурсен център за за немска литература с откриване на пътуваща изложба на Гьоте институт „ Градове и пейзажи в Германия”( Deutsche Stadte und Landschaften)
От 1999 г. РБ “Хр. Смирненски” работи с Гьоте – институт София по предварително сключено споразумение за предоставяне за обществено ползване на учебни материали по немски език. Поставено бе началото на Ресурсен център за учебна литература по немски език – един от седемте информационни центрове в публични библиотеки в нашата страна – Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Монтана и Стара Загора.

de1
Според изискванията на дарителя Гьоте – институт София към библиотеката домакин, дарението е организирано самостоятелно и всяка година фондът на Ресурсният център се обогатява с нови постъпления. То включва езикознание и литературознание, методика, социография, художествена и детска литература, богат набор от справочни материали и периодични издания. Учител – консултант към Гьоте – институт провежда консултации във връзка с нови материали за степен на обучение, работа с учебници и учебно-помощна литература по немски език. Консултантска услуга търсят най-вече преподаватели по немски език от града и региона, студенти и ученици горна степен от специализираните училища с интензивно изучаване на немски език.

de3
Ресурсният център организира разнообразни културно – образователни прояви – тематични уроци, интерактивни занимания, викторини и театрални постановки, изложби и квалификационни методически семинари, Дни на немския език и култура.
Ползотворно е петнадесетгодишното библиотечно-информационно сътрудничество между РБ “Христо Смирненски” – Плевен и Гьоте институт– София, като между двата културни института се затвърдиха ефективни и взаимно полезни отношения, информират от библиотеката.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: