Върху супер модерни макети ще се упражняват акушерките и сестрите от МУ – Плевен (галерия)

13.10.2014 16:04

13.10.akusherki1

Нов модерно оборудван учебно-практически кабинет за нуждите на обучението на студентите от специалностите „Акушерка” и „Медицинска сестра” бе открит днес във Факултет „Здравни грижи“ на МУ – Плевен. Идеята за оборудването на съвременната зала за обучение на студенти идва от ръководството на Ротари клуб в града, като проектът на стойност 20 000 лв. се осъществява за период от една година, за да стане реалност в годината на юбилея на висшето училище.

13.10.akusherki
Лентата на новия кабинет прерязаха ректорът на университета, проф. Славчо Томов и президентът на Ротари клуб – Плевен Михаил Михайлов. В знак на благодарност проф. Томов връчи на президента на Ротари клуб плакет, като изрази надежда, че успешното сътрудничество между учебното заведение и ротарианците ще продължи и занапред.

13.10.akusherki3
С дарените средства са закупени симулационна система на майка и новородено и модел за неонатологични грижи, както е осъществен и основен ремонт и пълно обзавеждане на новия кабинет. Съвременната тренировъчна апаратурата ще даде възможности за обучение по грижи за пациента – превръзки, поставяне на инжекции, обработване на дихателните пътища и сърдечно-белодробна вентилация; обучение по акушерски техники и грижи – палпация на плода по време на бременност, разширение на маточната шийка, вагинално раждане, патология на раждането. Моделът за неонатологични грижи представлява новородено в цял ръст за обучение по реанимация на новороденото; аспирация на дихателните пътища; интубация и др.

13.10.akusherki4
Както отбеляза ръководителят на Катедра „Акушерски грижи“ към Факултет „Здравни грижи“, доц. д-р Светлозар Стойков, това е първата подобна симулационна система в България.

13.10.akusherki5

 

13.10.akusherki6

 

13.10.akusherki7

 

13.10.akusherki8

 

13.10.akusherki9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: