3, 2, 1, старт! Започна Маратонът на приятелството в Плевен (галерия)

28.09.2014 9:48

28.09.marathon1

Точно в 9 ч. днес в Градската градина бе даден стартът на първия Маратон на приятелството в Плевен. Проявата се организира от Спортен клуб Бегач, Eyes-Open и Община Плевен. Целта на организаторите е да популяризират активния начин на живот, да привлекат добри професионалисти и аматьори от цял свят с много добра организация и да дарят на плевенчани и гостите на града едно прекрасно преживяване.

28.09.marathon2
Участниците бяха приветствани от кмета на Община Плевен, проф. Димитър Стойков, който не скри гордостта си от факта, че такъв мащабен спортен форум се провежда именно в Плевен. Щастлив съм, че това събитие обединява силата, волята, мъжеството и красотата на спорта с една от най-благородните каузи – приятелството, каза проф. Димитър Стойков. Той специално благодари на основния организатор на маратона – нашият съгражданин Станислав Георгиев, като изтъкна, че неговата мисия трябва да послужи за пример на всички плевенчани. Кметът изрази надежда Маратонът на приятелството да се превърне в традиция, да се разширява и все по-активно да работи за каузата на приятелството.

28.09.marathon3
Дистанциите, в които се включиха над 250 души са: класически маратон (42.2 км), полумаратон (21.1 км), щафета от 2 души по 10.1 км и 3 км крос. Трасето на маратона и полумаратона е сертифицирано от Българската федерация по лека атлетика. Времето на състезателите се измерва с електронна система. Маршрутът е разнообразен и труден с положителна денивелация от над 500 м. Състезателите минават през центъра на града, парк „Кайлъка”, стигат до с. Гривица (до Мавзолея на румънските воини), с. Ясен (ще минат по историческия мост, където Осман Паша е предал сабята си и с това е признал поражението преди близо 140 години) и ще финишират на площада в центъра на Плевен.

28.09.marathon4
В маратона участват състезатели от над 10 страни – Китай, Корея, Холандия, САЩ, Англия, Гърция, Румъния, Сърбия, Португалия, България.
Посланици на маратона са Мина Ламбовски, основател на Дневен център „Тацитус” за работа с деца с аутизъм и специални образователни потребности и Илие Рошу – основател на серията исторически за Румъния маратони (в която влиза и Маратонът на приятелството в Плевен) и известен с това, че е избягал близо 100 маратона по света, носейки знамена.

28.09.marathon5

 

28.09.marathon6

 

28.09.marathon7

 

28.09.marathon8

 

28.09.marathon9

 

28.09.marathon10

#тагове:

НАЙ-НОВИ: