Фотоизложба разказва за подвига на плевенчани при покоряването на „Подземния Еверест“

26.09.2014 8:21

26.09.janbernar

Фотоизложба по повод 30-годишнината от покоряването на „Подземния Еверест“пещерата Жан Бернар във Франция, ще бъде представена тази вечер от 19.30 ч. в Артцентър Плевен. Непоказваните до момента снимки са от личния архив на един от покорителите – Цветелин Христов.
На 28 декември 1984 г. четирима души от пещерния клуб „Студенец“ при Туристическо дружество „Кайлъшка долина“ – Плевен, Сенко Газдов, братята Валери Мирчев и Цветелин Христов и Красимир Петков, достигат кота 1358 м на най-дълбоката пропастна пещера в света – Жан Бернар в Савойските Алпи, Франция. С този успех България се нарежда сред петте страни в света, заедно с Франция, Чехословакия, Полша и Белгия, чийто пещерняци са дръзнали да слязат до най-дълбоката точка на планетата. Плевенската група е първата клубна експедиция в света, покорила Жан Бернар – останалите са национални. Щурмът трае пет денонощия и шест часа, а подготовката – една година при 20-годишен клубен стаж по пещерно дело.
За да се достигне кота 1358 м, е нужно да се преодолеят 56 вътрешни пропасти и отвеси, най-големият от които е 140 м, трябва да се пълзи, провира, гази в кал и вода в технически сложни лабиринти от галерии и меандри с обща дължина 17 900 м. Условията в пещерата са влажност 98%, температура на въздуха 2 градуса и температура на водата – 1 градус, а за два часа спалните чували на пещерняците така се навлажняват, че могат да се изцедят.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: