За шести път в Реселец – Празник на водния лук

21.09.2014 12:57

21.09.reselec1

Лоша се оказа годината за реселешкия воден лук. Ниски добиви и дребни глави – това отчетоха жителите на червенобрежкото село, прочуло се със зеленчука, с уникални вкусови и лечебни качества. Но с надеждата, че догодина природата ще е по-благосклонна към тях, реселчани за поредна година отбелязаха Празника на водния лук.

21.09.reselec2
И колкото и оскъдни да са добивите, трудолюбивите стопани отново бяха наплели дългия сплит с най-отбраните глави лук, който, заедно с кошницата на плодородието, красеше празничната сцена. Не се посрамиха и майсторките на прочутите реселешки лучници. Запретнаха ръкави и още предната нощ замесиха тестото за вкусните лучени ястия, а на сутринта бързаха да занесат тавите в читалището, за да се включат в кулинарния конкурс.
„Въпреки тежката година и слабата продукция, ние запазваме традицията и празникът ще просъществува” – с тези думи кметът на селото, Петко Христов откри Шестото издание на празника на реселешкия воден лук.

21.09.reselec3
Организаторите от Кметството и Читалището и този път изненадаха приятно жителите и гостите. За първи път на реселешка сцена се изяви Фолклорната група от НЧ „Димитър Грънчаров” от правешкото село Равнище. С бурни аплодисменти посрещнаха и певецът Тодор Върбанов, който в продължение на час изпя цяла поредица от любими стари градски и забавни песни. Финалните минути бяха отредени за бурните ритми на танцьорите от Клуб „Хайде на хорото” от Червен бряг.
С думи на благодарност към хората, сътворили този празник накрая председателят на Читалището връчи грамоти на всички, участвали в тазгодишната кулинарна изложба.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: