За изкуството граници няма доказа отново ХГ „Илия Бешков“

16.09.2014 9:11

16.09.beshkov1

Изложбата „Търгу Жиу в изкуствата – от традицията до съвременността“ бе открита вчера в художествена галерия „Илия Бешков“. Тя е съвместен проект с Центъра за развитие и съхранение на изкуствата в Търгу Жиу, Румъния. Гости на откриването бяха проф. Иван Кънчев и Теодор Дадалау – куратор на Фестивала в Търгу Жиу, Румъния, окръг Горш. Експозицията представя фотографии на елементи от традиционните за региона архитектура и фолклор. Също така, в залите на галерията е показано и съвременно изкуство, дело на художника от Търгу Жиу Флорин Хутюм.

16.09.beshkov2
При откриването на експозицията директорът на ХГ „Илия Бешков“, Мирослав Минчев, припомни, че това е втората румънска изложба, която гостува тази година в залите на галерията, а малко след показването й екип на културния институт бе в Търгу Жиу, където сключи договор за сътрудничество. В резултат на това наши художници гостуваха в северната ни съседка, като взеха участие в пленер, част от юбилейното 25-о издание на „Горш фест“.

16.09.beshkov3
Гостите в галерията бяха приветствани и от Теодор Дадалау, който не скри, че няма по-голямо щастие от това да обикаляш света и навсякъде да намираш нови приятели. Радвам се, че благодарение на този голям фестивал, който организираме в Търгу Жиу, успяхме да покажем наши творби и в България, посочи Дадалау. Той отбеляза, че е избрал България, тъй като има един допълнителен мотив. На юг от Стара планина се намира Долината на тракийските царе, откъдето са тръгнали даките, чийто наследници сме ние, каза кураторът на фестивала в Търгу Жиу.

16.09.beshkov4

 

16.09.beshkov5

 

16.09.beshkov6

#тагове:

НАЙ-НОВИ: