МУ – Плевен става още по-конкурентоспособен в Югоизточна Европа след успешната реализация на пореден проект

04.09.2014 15:36

4.09.mu

Пресконференция по повод успешно приключения проект „Развитие на научноизследователска, развойна и обучителна дейност в Медицински университет – Плевен чрез закупуване на високотехнологично оборудване за роботизирана хирургия” с ръководител проф. д-р Григор Горчев, даде екип на МУ в БТА днес. Вече е факт доставката и инсталацията на новата роботизирана система с тренировъчен симулатор за провеждане на обучения и развиване на научноизследователска дейност. С наличието на две роботизирани системи висшето училище се нарежда сред 20-те водещи тренировъчни центрове в Европа.
В рамките на проекта бе сформиран първият в страната екип по обща хирургия за работа с роботизираната система, завършил обучителен курс в Страсбург, Франция в следния състав: проф. д-р Ташко Делийски, зам.-декан на Факултет „Здравни грижи”, доц. д-р Сергей Илиев, катедра „Пропедевтика на хирургическите болести” и д-р Добромир Димитров, асистент в катедра „Сестрински терапевтични грижи”. Към момента в МУ-Плевен са сформирани и работят с роботизираната система общо четири екипа – два гинекологични, един урологичен и един екип по обща хирургия.
Направена бе първата демонстрация на хирургия на живо в реално време в Телекомуникационния ендоскопски център при МУ-Плевен, извършена от проф. Григор Горчев с новата система.
С този проект поставихме висшето училище на един качествено нов етап в неговото развитие и издигнахме конкурентоспособността си спрямо другите висши училища не само в България, но и в Югоизточна Европа, сподели ректорът на МУ, проф. Славчо Томов. Той отбеляза, че вече МУ има възможността да работи в съвсем нови направления в научноизследователската дейност. С новата система разширихме възможностите си за практическо обучение в съвсем ново направление в съвременната медицина – минимално инвазивната хирургия, отбеляза проф. Томов, допълвайки, че студентите също проявяват голям интерес към този вид хирургия.
Ръководителят на проекта проф. Григор Горчев не скри радостта си, че в нашата страна вече е осъзнат смисълът от роботизираната хирургия и от страна на самите пациенти, и на управляващите. Хората свикнаха с новите технологии и вече ги търсят сами, каза още той.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: