ФТК „Българско хоро“ приключи сезона с пълна кошница отличия

14.08.2014 16:11

14.08.horo1

На 8 август Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ – Плевен постави точката на един изключително успешен и изпълнен с прояви творчески сезон. Повече за него на пресконференция днес разказаха ръководителите на клуба Олга и Минко Мустакови. Първата награда за тази календарна година плевенчани грабнаха през март от Фестивала „Я тропнете да тропнем“ в Правец. Там ФТК „Българско хоро“ получи приза за най-добре изпълнено шопско хоро в конкуренцията на над 50 клуба от цялата страна. Същия месец те се представиха в танцовата надпревара „Хоро се вие, извива“ в столицата, на който взеха трета награда за цялостно представяне.
Непосредствено след това плевенчани заминаха за курорта Дидим в Турция за второто си участие в Международния фестивал „Арт Мастърс“. От там се върнаха със специалната награда на фестивала, а след международния форум всички сили бяха насочени в подготовката на празника за шестия рожден ден на клуба, който бе отбелязан на 12 юли. На 25 юли ФТК „Българско хоро“ се представи с концерт на празника на Новачене, където танцьорите изпълниха седем постановки. Досега не сме имали подобна изява, тъй като по-често се включваме във фестивали, но мисля, че оттук насетне можем да изнасяме и такива програми, сподели Олга Мустакова.
Участията на възпитаниците на семейство Мустакови продължиха във фестивала „Фолклорни дни с „Фиданките“ във Видин, като там те завоюваха една от петте парични награди на организаторите в конкуренция с 32 клуба. Кулминацията на успешния сезон бе представянето на „Българско хоро“ в Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ в село Царевец, Свищовско. Той се проведе за четвърти път от 7 до 10 август, като участниците в него се съревноваваха в 13 отделни категории. В Царевец се събраха общо над 450 колектива и 6500 изпълнители, като плевенчани отново успяха да блеснат. В категория „Клубове за народни хора“ те грабнаха първа награда и златен медал, както и отличие за най-атрактивна и емоционална група. Журито на престижната проява бе в състав фолклористът Юлия Цанкова, народната певица Гуна Иванова, проф. Елена Кутева – директор на Ансамбъл „Филип Кутев“, хореографът Димитър Манов, народният певец Даниел Спасов, д-р Силва Хачерян – началник отдел в Министерство на културата и Генчо Генчев – кмет на село Царевец. Ръководителите на клуба разкриха, че след като е видяла изпълненията на „Българско хоро“, популярната певица Гуна Иванова е отправила покана заедно да запишат клип наесен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: