Приключи лятната дискусионна кампания на „Европа директно“ – Плевен

11.08.2014 11:32

11.08.europe

На 8 август приключи лятната дискусионна кампания на информационен център „Европа директно“ – Плевен. В общо 8 срещи с повече от 350 жители на по-малки градове и селища от област Плевен, екипът не само внесе доза културна жизненост с представянето на невербалния спектакъл “Митовете” на фондация “Артист” – София, но проведе непринуден разговор за предразсъдъците и реалностите в Обединена Европа. Чуха се и бяха коментирани позиции и мнения, вариращи от чистото любопитство на децата и младите хора за европейски теми като свободата да пътуваш, учиш и работиш в страните-членки до евроскептицизма на активните граждани, който често е мотивиран от социално-икономическите трудности на прехода и кризата у нас.
“Дали ЕС е задължен все още към българските граждани или всъщност ние не се променяме достатъчно, за да отговорим на европейските стандарти?!“, ”Дали неизвестни евробюрократи в Брюксел ни налагат норми!” – но тези някои не са анонимни. Сред вземащите решения там са и нашите собствени политици, които ние избираме и стават членове на Съвета на Европа и Европейския съвет, защото основните евроинституции се състоят от представители именно на страните-членки. “Защо се оказва, че колкото и далеч от нас да ни се струва Брюксел, очакваме все повече от него?!”.
Младите хора се вълнуват от качеството на образованието у нас, но то приоритетно зависи също от нашите национални решения и политики – ЕС има ограничена, а не изключителна компетенция в тази област, за разлика от свободното придвижване и пребиване, например.
За екипа на „Европа директно“ – Плевен за пореден път се потвърди тезата, че няма нищо по-важно и полезно от прякото общуване с хората по места, от простото и ясно обяснение за това как всъщност функционира това семейство, наречено Европейски съюз.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: