Процесът на децентрализация в България в периода 2010 г. до средата на 2013 г. е спрял!

09.07.2014 12:25

Правителството одобри доклада за изпълнението на Стратегията за децентрализация (2010-2013 г.) и на Програмата за нейното изпълнение през 2013 г., това информират от правителствения пресцентър.
Основният извод, който се налага от направения анализ на цялостното изпълнение на Стратегията и на Програмата, е, че през 2013 г. са реализирани повече от половината мерки, предвидени за целия четиригодишен период.

deze
Качественият анализ показва, че с най-висока непосредствена тежест е мярката, която осигури на общините допълнителни приходи от концесионни договори в условията на криза. Останалите мерки са свързани с подобряване координацията между институциите и повишаване на капацитета им. Неизпълнените мерки са свързани основно с увеличаване на правомощията на общините или с предоставянето на финансови ресурси.
Резултатите сочат, че процесът на децентрализация в България в периода 2010 г. до средата на 2013 г. е спрял. Не са реализирани ключови реформи в сферата на прехвърляне на ресурси и правомощия към местните власти, няма напредък и в преструктурирането на общинските услуги. Препоръчва се предприемането на спешни мерки за ревизиране на законодателството, касаещо функционирането на местното самоуправление и съобразяването му с Европейската харта за местно самоуправление. Друга препоръка е свързана с разширяване полето на приложение на делегираните бюджети, увеличаване правомощията на кметовете на кметства, по-решително навлизане на външните доставчици в предоставянето на общински услуги, създаване на условия за реализация на местната демокрация и налагане на граждански контрол върху дейността на местните власти.
Докладът е приет на заседание на възстановения през миналата година Съвет по децентрализация на държавното управление, в който равен брой представители имат централната и местната власт.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: