Иде летен грип – опасен за децата и хората над 75 години

05.07.2014 19:54

До дни се очаква летният грип да започне да ни разболява сериозно, а пикът му ще е през август, съобщава националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Симптомите му са същите като при зимния – висока температура, треска отпадналост, болки в мускулите.

leten

Характерно за летния грип е, че е причинен от ентеровируси, които живеят в лигавицата на червата. Това е и причина за диарията и повръщането. Друга характерна особеност е появата на обрив заради производството на специфични антитела. Пъпките се появяват след третия ден и покриват цялото тяло.Лечението продължава около седмица, като включва пълен глад за възстановяване на червата. Пият се и специални рехидратиращи разтвори, както и хапчета за облекчаване на симптомите.
Най-опасен е грипът за бебета, които се обезводняват за часове, както и за хората над 75 години, които имат и хронични заболявания. При тях диарията, придружена с повръщане, също може да доведе до усложнения. Вирус мъчи в момента всеки 50 на 10 000 души в цялата страна, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Само за седмица болните са се увеличи с 10%, а в сравнение с миналия месец са двойно повече. През август епидемиолозите очакват заболеваемостта да скочи до 150 на 10 000 души.
Снимка – интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: