Шедьоври на иконографското изкуство представя Артцентър Плевен (галерия)

03.07.2014 21:41

3.07.ikoni1

За втора поредна година Артцентър Плевен стана домакин на иконографска изложба, която този път е под наслов „Икона – традиция и съвремие“. Експозицията се реализира със съдействието на Община Плевен и Българското иконографско сдружение, а нейн куратор е плевенският иконограф Владимир Андреев. В мащабното събитие се включиха 36 участници, които представят пред плевенска публика 155 творби – икони, дърворезба, фреско, проекти за стенописи и мозайки. Освен български автори, тази година в изложбата участват и творци от Румъния, Сърбия и Корея.

3.07.ikoni2
Всички ние сме събрани тук от красотата и желанието да се докоснем до нещо непреходно, каза при откриването на изложбата отец Сава, който служи в храма в Коиловци. Той отбеляза, че като говорим за непреходното, трябва да се сетим и за смъртта, която идва в живота на всеки един от нас, но сякаш ние я подминаваме, смятайки, че тя няма да ни се случи. Отецът припомни, че Христос ни е дал възможност да бъдем живи и то не само днес, а и во веки и изтъкна, че църквата е онова, което дава възможност на човека да преосмисли целия си философски мироглед, всичко, което търси в екзистенциалните въпроси „Кой съм аз?“ и „Защо съществувам?“.

3.07.ikoni3
Отец Сава сподели, че цялата тази изложба трябва да бъде преместена в храма, защото там е нейното истинско място. Нека я представим там и изложим сърцата и душите си и кажем „Господи, те са твои. Ти ни даде живот и ние го представяме отново на теб“, каза още свещеникът.

3.07.ikoni4
При откриването и на тази изложба домакините от Артцентъра зарадваха своите гости с музикални изпълнения. Този път те бяха дело на румънската оперна певица Йоана Бакану – сестра на иконографа Роксана Бакану, която участва в уникалната изложба, както и на младия талантлив китарист Йоан Димчовски – син на популярните творци Антония и Димчо Димчовски, чийто шедьоври плевенчани също имат удоволствието да видят до края на месеца.

3.07.ikoni5

 

3.07.ikoni6

 

3.07.ikoni7

 

3.07.ikoni8

 

3.07.ikoni9

 

3.07.ikoni10

 

3.07.ikoni11

 

3.07.ikoni12

 

3.07.ikoni13

#тагове:

НАЙ-НОВИ: