Здравна беседа запозна плевенчани с проблемите на очните заболявания и тяхната превенция

06.06.2014 16:01

6.06.ochni1

Здравна беседа, посветена на очните заболявания, се проведе снощи в сградата на РБ „Христо Смирненски“. Тя бе организирана от Inner Wheel – клуб Плевен, като част от лекторията, посветена на здравните проблеми. В срещата участие взеха проф. Чавдар Балабанов, неговата сътрудничка д-р Снежана Мургова и старша медицинска сестра Боянка Грошевска.

6.06.ochni2
Проф. Чавдар Балабанов се фокусира върху начините, по които можем да се предпазим от слепота и намалено зрение, като коментира темата по непринуден и достъпен за публиката начин и разказа случаи от своята богата практика. Той сподели наблюденията си, че много от пациентите не са наясно кои са симптомите за проблем с очите и кога трябва да отидат на преглед. „Много хора се оправдават, че нямат пари и затова не ходят на лекар, но аз поставям на първо място здравната култура. Защото може и да спестиш някой лев, ако не отидеш да се прегледаш, но за сметка на това по-късно, когато нещата се влошат, ще се наложи да отделиш доста по-сериозни суми“, коментира началникът на Клиниката по очни болести при УМБАЛ – Плевен. А както специалистът посочи, симптомите за проблем с очите могат да бъдат най-различни – като се започне от поява на „мушички“ или „светкавици“ и се стигне до леко замъгляване на зрението.

6.06.ochni3
Проф. Чавдар Балабанов сподели, че в тази връзка все още сме много далеч от западняците, за които лекото замъгляване вече е голям проблем, който не търпи отлагане, докато нашенецът е свикнал да чака, докато му мине. Този проблем се наблюдава главно при по-възрастните хора и аз силно се надявам, че младото поколение ще бъде по-взискателно и отговорно към своето здраве, посочи той.
В рамките на презентацията, която професорът представи, стана ясно, че на първо място сред причините за слепота в световен мащаб е катарактата, следвана от глаукомата, макулната дегенерация, роговицата и диабета. Колкото до това от какви очни заболявания страдат хората от развиващите се и развитите страни, той посочи, че при първата категория водещо заболяване е катарактатата, докато при хората от развитите държави това е макулната дегенерация.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: