В истински празник за града се превърна заключителният спектакъл на Балетната школа при „Съгласие“ (галерия)

03.06.2014 9:49

3.06.balet1

По шевовете се пукаше от публика снощи зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“. Там своя заключителен концерт за този творчески сезон изнесе Балетната школа при читалището. Талантливите плевенски деца представиха спектакъла „Приказка за грамофона“, като в проявата участие взеха и най-малките възпитаници на школата. Режисьор на „Приказка за грамофона“ е актьорът Христо Домусчиев – Бебо, който по традиция участва в спектаклите като любимия на децата Разказвач на приказки, хореографията е дело на художествения ръководител на школата Маня Николова, репетитор е Валя Козовска, а сценограф – Иван Велчев – Йово.

3.06.balet2
Спектакълът премина под знака на два юбилея – 60-годишнината на Балетната школа и 145 години читалище „Съгласие“. В началото водещата на творческия празник, актрисата Мариета Калъпова, припомни накратко богатата история на балетната школа, създадена през 1954 г. от балетмайстора Александър Манолов, през която за тези 60 години са преминали над 6000 деца. От името на читалищното настоятелство тя изрази огромна благодарност към труда и усилията на дългогодишния художествен ръководител на школата, Виолета Радева, която в знак на признателност получи красив букет цветя.

3.06.balet3A
По повод юбилея на школата бе прочетен поздравителен адрес от министъра на културата д-р Петър Стоянович. „Радостен съм да ви поздравя по повод 60-годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа към читалище „Съгласие“, което вече 145 години пази духа на родолюбието. Градено и оживявано от любовта, духовните търсения и безкористните усилия на читалищните дейци, днес читалище „Съгласие“ продължава да е привлекателно място за всички, които искат да присъединят усилията си към съхраняване на нашата култура и традиция, за просвета и духовно извисяване. Затова днес изразяваме нашето уважение към десетките хора, оставили частица от таланта, енергията и сърцето си на сцената на читалището. Свързали живота си с обогатяването на културата и културния живот в град Плевен“, се казва в поздравлението на министър Стоянович.

3.06.balet3

 

3.06.balet4

 

3.06.balet5

 

3.06.balet6

 

3.06.balet7

 

3.06.balet8

 

3.06.balet9

 

3.06.balet10

 

3.06.balet11

 

3.06.balet12

 

3.06.balet13

#тагове:

НАЙ-НОВИ: