Четири общини в Плевенско са в първа степен на повишено внимание заради високото ниво на Дунава (галерия)

18.05.2014 17:36

18.05.dunav1

Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев посети населените места на територията на областта, които са разположени по поречието на река Дунав. Само за денонощие нивото на водата се покачи значително, а днес електронното измерване при Фериботния комплекс в Никопол отчете 695 см. Високите води от хидровъзела „Железни врата“ все още обаче не са достигнали до региона, притеснителна е и прогнозата за обилни валежи в Унгария. Илиян Йончев разговаря и с колегата си във Видин, където водата вече е започнала да спада.

18.05.dunav2
Четирите общини – Долна Митрополия, Никопол, Гулянци и Белене, са в етап на Първа степен на повишено внимание, която се обявява при ниво на водата до 700 см. Кметовете организират обезпечаването с материали, техника и хора според изискванията на общинските планове за защита при наводнения. Следят се нивата на реките Искър, Вит и Осъм от устията нагоре по течението, както и нивото на подпочвените води в крайдунавските низини. Водата вече е заляла някои ниски части в района на Загражден. От Напоителни системи са предприели действия за почистване на участъците около дигите. В Байкал се изгражда изкуствена дига с помощта на чували с пясък. Извършва се оглед и за дупки от земеровещи животни в тялото на предпазните диги, като се предприемат действия за тампонирането им.

18.05.dunav3
Ако нивото на река Дунав превиши 7 метра, ще бъде въведена втора степен на повишено внимание. Тогава може да се стигне до заливане на ниската градска част на Никопол. Днешната проверка констатира и липса на част от обезопасителната стена в града. Водата е достигнала до осветителните тела и е заляла изцяло волейболното игрище край реката. Според анализите, ако водата достигне 750 см и разруши предпазните диги, под вода ще останат 243 527 дка. Надяваме се, че това няма да се случи, но сме длъжни да предприемем всички мерки и да се подготвим за подобно бедствие, категоричен бе областният управител.

18.05.dunav4

 

18.05.dunav5

 

18.05.dunav6

 

18.05.dunav7

 

18.05.dunav8

 

18.05.dunav9

 

18.05.dunav10

#тагове:

НАЙ-НОВИ: