Екипаж на ВВС оказа съдействие след възникнала донорска ситуация в Плевен

16.05.2014 14:28

16.05.donor

Екипаж на военнотранспортен самолет С-27J „Спартан” на Военновъздушните сили изпълни полети от София до Долна Митрополия и обратно за транспортиране на медицински екип и донор на органи за трансплантация, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Полетът се проведе през нощта на 15 май (22:27 – 00:30 часа), в усложнени метеорологични условия. Екипажът на самолет “Спартан” е с командир капитан Веселин Асенов, помощник-командир капитан Николай Георгиев и борден инженер майор Мирослав Титев.
Това е първата експлантация на органи от донор за тази година във Военномедицинска академия, приключила по линия на сътрудничеството с Организацията за обмен на органи Евротрансплант. Късно през нощта, след възникването на донорската ситуация в Плевен, в пряка координация с Изпълнителната агенция по трансплантации и Военновъздушните сили, екип на ВМА, ръководен от заместник-началника на КАРИЛ полк. доц. Николай Младенов, отлетя на борда на военнотранспортния самолет „Спартан“ за транспортиране на донора.
В ранните часове на деня в Клиниката по спешна хирургия на ВМА бяха експлантирани донорските органи от мултидисциплинарен екип, ръководен от проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.
Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащите за трансплантации у нас, тъй като има несъвпадение на медицинските показатели, два от органите бяха транспортирани за чужди страни по линия на сътрудничеството с Евротрансплант.
Обменът на органи с Евротрансплант ще позволи на България да ползва донорски органи от чужбина при спешни животозастрашаващи ситуации и липса на подходящи донори у нас. Досега от 2007 г. насам във ВМА са извършени 34 чернодробни трансплантации, като през най-активните години са извършвани средно по 10 присаждания годишно.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: