Плевенска следа в новото дело срещу България в Страсбург за условията в затворите

14.05.2014 17:03

14.05.zatvor

Европейският съд по правата на човека в Страсбург подготвя ново, пилотно дело срещу България за условията в затворите. Общо шест жалби на петима затворници са обединени в едно дело „Нешков и други срещу България“, което е знак, че съдът в Страсбург възнамерява да разгледа въпроса дали условията в българските затвори представляват системен проблем, информира БНР.
В комуникираното дело „Нешков и други срещу България“ повдигнатите проблеми са два – условията на задържане в затворите в България и ефективността на исковете по ЗОДОВ в случаите на нечовешки условия на задържане. Жалбите са във връзка със задържания в различни затвори – Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, София и Ловеч, както и в общежитието от затворен тип в Троян към затвора в Ловеч.
В жалбите проблемите са описани детайлно – килии, в които затворниците разполагат средно с по 1 кв. метър площ и спят на легла на три етажа, без спално бельо, а понякога и без матрак, без отопление през зимата, гъмжащи от хлебарки и плъхове, без пряка светлина през деня, но пък с електрическо осветление нощем, без проветрение и вентилация, с малки прозорци, заковани с перфорирана ламарина, без достъп до тоалетна през нощта, поради което затворниците са принудени да използват кофи. Четири тоалетни „азиатски тип“ на етаж, където има по 200 души. От един до три душа на етаж за сто-двеста души, от който топла вода тече по четири часа седмично. Негодна храна, пренаселени трапезарии, скъпи затворнически магазини (където храната се продава на цени по-високи от пазарните, според доклад на омбудсмана от 2012 г.), скъпи телефонни разговори.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: