Балетната школа при „Съгласие“ търси помощ от Общината, за да продължи съществуването си

13.05.2014 14:40

13.05.balet1

Пресконференция дадоха днес – непосредствено след последното представление на спектакъла „Приказка за грамофона“, ръководството на Балетната школа при читалище „Съгласие“, нейни възпитаници и техни родители. За съжаление, поводът не бе 60-годишнината, която Школата чества през тази година и припомняне на златните страници от нейната богата история, а финансовите трудности, пред които тя е изправена днес. Ръководителят на Балетната школа, Маня Николова, посочи, че в медийното пространство са се появили публикации по темата, като това силно е разтревожило възпитаниците й. За самите тях не бе ясно каква е причината Школата да бъде пред закриване, при положение, че активната ни дейност не е спирала и за миг, а свидетел на това е цялата плевенска общественост, отбеляза тя.

13.05.balet2
Николова сподели, че таксите за участие са твърде ниски – в размер на 230 лв. за цялата учебна година и от три години те не са били променяни. „Истината, обаче, е, че парите, които събираме от такси, не стигат дори за заплати на педагозите, корепетиторите и обслужващия персонал, а със средствата, с които разполагаме, осигуряваме и костюми на танцьорите. Поради тази причина, единственият вариант е да увеличим драстично таксите, а така ще изгубим много от нашите ученици, чийто семейства няма да могат да си позволят да дадат тези пари“, посочи ръководителят на Школата.

13.05.balet3
Маня Николова припомни и за трудностите, които „Съгласие“ има с поддръжката на зала „Емил Димитров“, на чиято сцена се изявяват талантливите балерини, като апелира към ръководството на Община Плевен да подпомогне финансово стопанисването й. Ако Общината поеме частично издръжката на залата, ние ще успеем да запазим Балетната школа, а в замяна на това тя ще може да се ползва и от цялата плевенска общественост, допълни Николова, отбелязвайки, че зала „Емил Димитров“ е с най-добрата акустика в града.
Вивиан, която е част от Балетната школа вече 12 години, сподели, че емоцията и тръпката да бъдеш част от нея е несравнима. Няма нищо по-прекрасно от това да покажеш пред публиката какво можеш, категорична бе тя. Балерината изрази надежда, че Школата ще бъде съхранена, като от името на останалите деца заяви, че те ще направят всичко възможно, за да може нещо, градено в продължение на 60 години, да продължи да съществува.

13.05.balet4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: