Ивайло Калфин: АБВ има 5 приоритета за промяна на живота в България!

04.05.2014 10:33

 

kalfin1

Ивайло Калфин е сред 30-те най-активно работещи депутати в Европейския парламент в класация на независимата организация ВоутУочЮръп. През мандата си той договори допълнителни компенсации за спрените четири реактора на АЕЦ „Козлодуй” в размер на близо 600 млн евро; пребори се върху евробанкнотите да има надпис и на кирилица, издейства достъп до публичната информация на Европейския съюз в интернет; докладчик по многогодишната финансова рамка в Европейския парламент; участва активно в договарянето на бюджета на ЕС за 2014-2020 година. Икономист и дипломат; член на Европейския парламент от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, народен представител в 37-мо, 38-мо и 40-то Народно събрание. Вицепремиер и министър на външните работи на Р България от август 2005 г. до юли 2009 г. Завършил е международни икономически отношения във ВИИ „Карл Маркс“ (в момента УНСС), международно банкиране в Университета в Лофбъро, Великобритания. Владее английски, френски, руски и испански.

kalfin3

Едното и много важно нещо, необходимо за промяна на живота в България е диалогът между основните полиически сили и съгласие по основните национални проблеми. А те, определени от АБВ, са икономика, здравеопазване, образование, начинът, по който работат държавните институции и фундаменталният – демографската криза. Какво исксаме да се случи в образованието? Произвежда млади хора без работа – какво като получиш доплома, след като не можеш да започнеш работа след това? Какво правим в демографията, как се насърчава раждаемостта, но и как се връщат хората, които излизат от България? Какво правим в икономиката? В момента българската икономика разчита на износ на суровини – има голями полета, призвежда се зърно, зърното се изнася. Внасяме мляко, зеленчуци, храни, всичко. Българската икономика не печели от това – нито се създават работни места, нито поминък и добавена стойност”, коментира на среща в Плевен Ивайло Калфин. Той подчерта, че именно по тези въпроси АБВ настоява за съгласие между политическите партии и разполага с алтернатива.
Калфин е категоричен, че най-основният въпрос в България е свързан с доходите – 80% от българите са под прага на бедността. За справяне с бедността в България могат да се използват много инструменти на ЕС, обясни евродепутатът. Един от начините това да се промени е като се изработи по-справедлива държава и данъчна система, обясни Калфин. В момента бюджетът се пълни от даъците на бедните хора – 60% от приходите са от ДДС върху основните продукти. Големите доходи обаче не се облагат. „Банките почти нищо не внасят в държавата. Ако си купите едно лекарство, ще платите ДДС, банката, ако купи акции или инвестира някъде, почти нищо няма да плати. Затова ние казваме – трябва да има по-справедливо разпределение на тежестите”, категоричен е Калфин. АБВ настоява и това е и становището на европейските социалисти, да се въведе данък върху операциите на банките на финансовите пазари. Това е социалистически приоритет, предложен от ЕК, приет и изпълняван от 12 държави в Европа. По сметка на ЕК, в Българи това ще вкара 400 млн. лв. В бюджета. И това няма да оскъпи услугите към клиентите на банките, обясни Калфин. И мерки ограничаване на офшорните компании – в цяла Европа по 2 000 евро годишно на европейски гражданин средно се укриват от офшорни компании, каза Ивайло Калфин и допълни, че темата също е приоритет на европейските социалисти. Офшорните компании не бива да има достъп до държавни поръчки, държавни средства, важни, монополни бизнеси в държавата. Така може да има много повече справедливост и това са предложения, които идват от Европа.
Другото предложение, което може да доведе до повишаване на доходите на българите, това е икономиката на държавата, каза евродепутатът. Той подчерта необходимостта от справедливото разпределение на европейските средства за българските предприемачи. И посачи нагледен пример. „Парите от Европа са много – 4 % от икономиката на България е от ЕС. Средствата обаче влизат и отиват на малко места. Само 6% от земеделските стопани вземат 80% от субсидиите. Подобно е положението и е регионалното развитие – европейските парии отиват в няколко големи обекта. Всичко минава през 5 – 6 фирми и никой друг нищо не вижда”, коментира Калфин. Субсидиите от Европа трябва да се разпрделят между малкия и среден биснес и това е начинът да се засили българската икономика и да се създадат нови работни места, и така парите ще стигнат до хората, категоричен е евродепутатът. Създаването на държавен инвестиционен фонд също е една от мерките. „Без да вкараш държавата обратно в икономиката, нямам как да се случат нещата”, категоричен е евродепутатът”. Целта не е държавата да регулира и да управлява икономиката, но да може да инвестира, за да има производсто. „Това, което липсва в България, е производство. И ако решим, че искаме това да се промен, това означава, че средствата – и евроейски, и национални, трябва да се насочат натам”, каза Калфин.
Ивайло Калфин подчерта необходимостта от това българите, които рааботят в Европа, да са поставени в същите условия като местните хора – по отношение на минимална работна заплата, осигуровки и условия на труд. Необходимо е да бъдат осигурени и български училиша за децата на българите в Европа, за да имат шанс да се завърнат в България. В момента това става със средства на родителите, каза Калфин. Той е категоричен, че това е задължение на държавата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: