Днес бе открита тържествено ХХХI Балканска математическа олимпиада 2014

03.05.2014 15:23

Днес, 3 май 2014 година, бе тържественото откриване на ХХХI Балканска математическа олимпиада 2014. Тазгодишното издание, на което е домакин Плевен, е своеобразен тридесети юбилей, на Международното съревнование, проведено за първи път през 1984 година в Гърция. Организатори на авторитетното събитие са Министерство на образованието и науката, Съюз на математиците в България и Община Плевен. Участват отбори от 20 държави, между които освен официалните Балкански страни, присъстват и Великобритания, Италия , Саудитска арабия и др.

sait6
Официалното откриване уважиха народният представител Цецка Цачева, областният управител Илиян Йончев, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, кметът на Плевен проф. Димитър Стойков, общински съветници, учители и специалисти.

sait4
„За мен е чест да Ви приветствам с откриването на 31-та Балканска олимпиада по математика. Горд съм, че именно Плевен е домакин на тази престижна международна проява. Това е признание за плевенската математическа школа, за плевенските преподаватели”, заяви кметът на Плевен проф. Стойков, като пожела на участниците да отнесат със себе си частица от духа и красотата на Плевен.

rim5
„Позволети ми, да Ви поздравя с организирането и провеждането на най-престижното математическо състезание за годината. Щастлив съм, че Плевен е домакин на това събитие. Математиката е навсякъде и е трудно да си представим живота без нея!”, заяви областният управител на област Плевен Илиян Йончев. Форумът получи и поздравителни адреси от президента Росен Плевнелиев и министъра на образованието проф. Анелия Клисарова.

sait1

Състезанието започва утре, 4 май в 9 часа, и ще се проведе в Медицинския университет в града. Състезателите ще решават 4 задачи в продължение на 4 часа и половина, информира Диана Данова, председател на плевенската секция на Съюза на математиците в България. Състезателната тема ще бъде комплектована днес от международното жури на олимпиадата с председател проф. Олег Мушкаров, член кореспондент на БАН и зам.-директор на Института по математика и информатика.

sait2 sait3 sait5 sait7 sait8

#тагове:

НАЙ-НОВИ: