Директорът на РИМ-Плевен Владимир Найденов: Екипността и дългосрочното планиране ще бъдат акцент в работата ми

22.04.2014 13:33

Както писахме, новият директор на Регионалния исторически музей в Плевен, Владимир Найденов, бе представен днес официално пред колектива на културния институт. Непосредствено след това той бе любезен да отговори на въпросите на „Плевен за Плевен“ в първата си медийна изява като директор на РИМ.

22.04.vlado
– Г-н Найденов, какво ви мотивира да се кандидатирате за директор на плевенския Исторически музей?
– Основната мотивация за мен бе високият потенциал на институцията и специално на колектива на РИМ-Плевен. Виждането ми за развитието на музея е в посока по-широкото му отварянето към обществеността. А това може да стане само с едни по-мотивирани служители, които биха прегърнали идеята за динамичността на институцията. Защото за никого не е тайна, че приоритетна насока в новия програмен период ще е финансирането на проекти и инвестирането на средства за реклама на движимите и недвижимите културни ценности. Които пък от своя страна дават огромни възможности за развитие на институции като Регионалния исторически музей.
– Това ли ще бъде и акцентът във вашата дейност?
– Да, основният приоритет за реализацията на идеите ми ще бъде прокарването на съвременните тенденции в музейното дело, като фактор за устойчивото развитие на РИМ. Разбира се, специфичните дейности на музея, включващи издирване и опазване на културни ценности, няма да останат на втори план. Ще се опитам да наблегна на екипността в работата, както и на едно по-дългосрочно планиране на всички заложени идейни проекти. Категорично, не съм привърженик на работата на парче. Трябва да има ясна визия в бъдещето, което от своя страна би спомогнало и за цялостното развитие на музея. Това неминуемо ще доведе до една поетапна промяна в експозиционната и образователната дейност на РИМ. Ще търсим нови форми, които да бъдат привлекателни за хората и да обхващат по-широк диапазон възрастови групи. Имаме чудесен опит в работата с възпитаници на детски градини и училища, а също така успешно си партнираме с краеведи и любители на историята, като се надявам тези съвместни дейности да продължат и занапред.
Не на последно място, сред акцентите ще бъде и по-широкото популяризиране на нашите дейности, което няма как да стане и без участието на медиите от плевенския регион. Само така можем да разчитаме на една добра комуникация между музея и обществеността. Това включва по-мащабна реклама на музейните обекти, като по този начин разчитаме, че ще можем да привлечем не само гости от Плевен и региона, но и от страната и чужбина.
– Зная, че имате зад гърба си 12 години стаж в РИМ-Плевен. Може ли да кажем, че това е едно от големите преимущества в бъдещата ви работа?
– Без съмнение, това е голям плюс за мен, тъй като съм наясно с възможностите и качествата на всеки един човек от колектива. Ще разчитам на колегите си изключително много и се надявам с общи усилия моите виждания за бъдещето на културния институт да се превърнат в тяхна мисия. Това е единственият път за реализирането на задачите, които съм си поставил.
– А как посрещна екипът на РИМ-Плевен официалното ви назначаване днес?
– Мисля, че всички са доволни и добронамерени към мен. Както споделих и пред тях, изключително много ще разчитам на техните възможности и всеотдайност. Защото работата, която ни предстои, далеч не е малко.
– Какво стои на дневен ред като прояви пред плевенския музей в по-краткосрочен план?
– Имаме да свършим доста неща по подготовката на тържествата за празника на Плевен и в частност по Нощта в музея. Също така, в момента колегите работят по една изложба по повод 50-годишнината от побратимяването между Плевен и Ростов на Дон. Тя ще бъде открита преди Нощта в музея, но също ще бъде включена в нейната програма. Освен нея, за Нощта сме планирали още доста изложби с материали от нашите фондове, а на откритата сцена плевенчани и гостите на града ще видят спектакъл, изпълнен от възпитаници на НУИ „Панайот Пипков“. Надявам се, че ще се получи една проява, с която за поредна година да зарадваме нашите гости.
Колкото до планираните до края на годината мероприятия, заедно с Дирекция „Военноисторически музеи“ – Плевен ни предстои организирането на научна конференция, посветена на 150-годишнината от рождението на акад. Юрдан Трифонов. Също така, имаме идея и за организирането на научен форум под знака на 30-годишнината от създаването на плевенската музейна палата.
– Като археолог няма как да не ви попитам и какво предстои като проучвания през този сезон.
– Засега на територията на Плевенска област са планирани няколко археологически проучвания. В землището на село Крушовица Георги Иванов от НАИМ при БАН ще проведе разкопки на намиращия се там праисторически обект. Специалистите от нашия музей Петър Бънов и Мартин Дяков за втора поредна година ще работят по проучванията на крайпътната станция и крепост „Ад Путеа“ край Рибен. Също така, ще се проучват античният кастел и митница „Димум“, както и колония „Улпия Ескус“. Там разкопките ще осъществят съответно Соня Лазарова и доц. Гергана Кабакчиева от НАИМ при БАН.
– Какво си пожелавате на старта на новото поприще?
– Пожелавам си най-вече здраве за всички от колектива на РИМ-Плевен. И да имаме сили да се справим със задачите и предизвикателствата, които са пред нас.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: