Какво трябва да знаем, когато пазаруваме за Великден и Гергьовден

10.04.2014 14:20

10.04.hrani1

Ден на отворените врати проведе днес Областната дирекция по безопасност на храните в Плевен. Целта на инициативата бе обществеността, местният бизнес, както и неправителствените организации да се запознаят с дейността на Дирекцията. Очаквано, интересът на присъстващите бе насочен главно към проверките по повод предстоящите празници Великден и Гергьовден, като директорът на ОДБХ-Плевен, д-р Иван Йорданов, се спря върху традиционните продукти, които слагаме на трапезата на тези празници. При козунаците, например, основното, за което се проверява, е използването на нерегламентирани оцветители, отбеляза той. Д-р Йорданов изтъкна, че на практика козунаците са един безопасен продукт, тъй като в тях не се използват пресни яйца.

10.04.hrani2
Експертите от Дирекцията обърнаха специално внимание на потребителите при закупуване на агнешко месо да търсят задължителния елипсовиден син печат, даващ информация за страната, в която е заклано животното, ветеринарния регистрационен номер на предприятието и буквите ЕО. Д-р Лорета Фичева посочи, че към настоящия момент агнешкото на пазара е предимно българско, а добилото през последните години новозеландско месо може да бъде открито основно в големите търговски вериги.
За най-търсения великденски продукт – яйцата, от Дирекцията споделиха, че техният срок на годност не може да бъде повече от 28 дни след снасянето им. При посочване само на период на снасяне, датата на срока на годност трябва да се изчисли от първия ден на този период. Разбира се, както и при агнешкото, отново трябва да е налице съответната маркировка. Всяко яйце трябва да има върху черупката си печат-код, който се състои от 6 цифри и 2 букви. На външната страна на опаковките, в които са поставени яйцата, трябва да открием ветеринарен регистрационен номер на центъра за опаковане, качество и тегловна категория на яйцата, указание за съхранението им на хладно след покупката, а също така и какъв е методът, по който се отглеждат кокошките.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: