Организирането на полево военно обучение за плевенските младежи предлагат от Асоциацията на Сухопътните войски

01.04.2014 12:59

1.04.atanasov

Поредната си родолюбива инициатива стартира Асоциацията на Сухопътните войски на България – клон Плевен, съобщи за „Плевен за Плевен“ нейният председател полк. Красимир Атанасов. Идеята на АСВБ – Плевен е за планиране и организиране на начално военно обучение на учениците от възрастовата група 16 до 19-годишни чрез полево лагерно обучение, като въпросът ще бъде предложен за обсъждане пред плевенската общественост.
Според полк. Атанасов, усложнената военно-политическа обстановка след присъединяването на Крим към Руската федерация, неясната и противоречива международна и регионална политика, опасността от ескалация на напрежението между Русия, Европейския съюз и НАТО будят тревога и изискват адекватна подготовка на нацията. Също така, отбранителните способности на Република България са твърде ограничени и не отговарят на съвременните изисквания на надеждност и устойчивост при защита териториалната цялост на страната, коментира той. Полковникът изтъква като друг мотив за идеята и това, че отмяната на наборната военна служба е снижила не само числения състав на армията, но и е прекъснала системата за подготовка на населението за самозащита при военна криза. „Прекъсната беше наборната подготовка на вече шест попълнения от 2008 г. до сега. В момента над 200 000 младежи нямат елементарно военно обучение и способности за оцеляване при военна криза. Тенденцията е за драстично намаляване броя на резервистите и запасните, които би трябвало да сформират основните сили на Българската армия при мобилизация“, сподели той.
По думите на общинския съветник, опитите да се въведе военно обучение от тази учебна година в училищата не водят към положителни резултати и не постигат целите си. Тук той отбелязва, че теоретичната подготовка на учащите се по военно обучение се заключава в 5 часа за годината, като изнесеният материал е общ и без практическа насоченост. Това налага да се предприемат спешни и адекватни мерки, като се планира и организира начално военно обучение на учениците от възрастовата група 16 до 19-годишни чрез полево лагерно обучение, категоричен е полк. Красимир Атанасов. Според него, тежестта в обучението трябва да бъдат практическите навици и умения на младежите при отбрана и самоотбрана с и без оръжие, способност за оцеляване при използване на оръжия за масово унищожение и бойни отровни вещества, както и оказване на първа медицинска помощ.
„Анализът на този важен въпрос активира запасното войнство на град Плевен за разрешаване на проблема чрез обществено обсъждане, както сред младежите, така и сред техните родители. Ако обществото има положително мнение за начално военно обучение на младежите от нашия град, ние сме готови да се заемем с планирането, организирането и изпълнението на тази дейност“, посочи полк. Атанасов. В тази връзка от плевенския клон на Асоциацията предлагат провеждането на анкета сред плевенската общественост със следните въпроси:
1. Считате ли, че плевенските младежи се нуждаят от по-добра физическа подготовка, психическа устойчивост и лична дисциплина?
2. Считате ли, че е необходимо специално обучение на плевенските младежи по начално военно обучение и оцеляване при кризи от военен и невоенен характер?
3. Считате ли, че е необходимо организиране на полеви лагер за практическо обучение на учащите младежи на възраст 16-19 години по придобиване на адекватни способности при кризи в близост до град Плевен?
Скоро анкетата с трите въпроса ще бъде публикувана и на страницата на „Плевен за Плевен“, където вие, нашите читатели, ще можете да изразите позицията си по темата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: