Първата плевенска хоротека вече е факт! Да тропнем в „На хорцето“!

30.03.2014 10:02

30.03.horce1

Навръх Първа пролет в Плевен отвори врати първата в нашия град хоротека. Тя се намира във Военния клуб и носи названието „На хорцето“, като там любителите на хората могат да практикуват своето хоби и да се срещат със свои съмишленици всеки четвъртък, петък и събота от 21 ч.

30.03.horce2
„Отдавна бях замислил откриването на хоротеката да бъде на Първа пролет, тъй като пролетта е сезон, в който всичко се пробужда. Така че, в този смисъл има и някаква символика“, сподели пред „Плевен за Плевен“ ръководителят на Фолклорен клуб „Северняците“, Джейлян Демирев, чиято е идеята и реализацията за първата плевенска хоротека. По думите му, няма да е пресилено, ако кажем, че с „На хорцето“ се поставя началото и на пробуждането на фолклора в Плевен и региона. Демирев подчерта, че в хоротеката ще се играят само хора и ще се слуша само българска народна музика. В града има достатъчно заведения, които предлагат друга музика и затова ние решихме да се придържаме плътно към нашенския фолклор, сподели ръководителят на „Северняците“. Джейлян Демирев не скри, че Плевен отдавна е имал нужда от подобно място, а това са доказали и първите срещи в хоротеката, интересът към които е бил огромен. „Мнозина са ми споделяли, че по заведенията, които посещават, обикновено пускат не повече от едно-две хора, а през останалото време се набляга на чалгата. Сега вече и в нашия град има място, на което ще се играят само хора и всички техни почитатели са добре дошли“, каза още Демирев. Защото фолклорът е нещото, което е обединявало хората още преди векове и трябва да продължим да поддържаме неговите традиции, допълни той.

30.03.horce3
Дългогодишният хореограф не скри радостта си от оценката на първите посетители в „На хорцето“, които са споделили с него, че ще доведат в хоротеката и свои приятели. По думите му, тепърва предстои дооборудването й с огледала, както и с голям телевизор, на който ще се излъчват участия на плевенски клубове в различни танцови надпревари. По този начин едновременно ще популяризираме дейността на клубовете от града, които набират скорост и се радват на все по-голям интерес, а също така нашите гости ще могат да разучат различни хора, отбеляза Демирев.

30.03.horce4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: