14 март – Международен ден на числото Пи

14.03.2014 8:02

14.03.pi

Днес по света се чества един от най-необичайните празници – Световен ден на числото Пи (International Pi Day). За първи път този ден се отбелязва през 1988 г. в научно-популярният музей Експлораториум в Сан Франциско (San Francisco Exploratorium). Идеята за отбелязването на деня точно на 14 март дава физикът Лари Шоу. Любопитно съвпадение е, че на 14 март е и рождената дата на Алберт Айнщайн.
С това необичайно число ние се още в началните класове на училището, когато започваме да учим фигурите кръг и окръжност. Числото Пи – математическа константа, която изразява отношението на дължината на окръжността към дължината на диаметъра й. В цифрово изразяване Пи започва като 3.141592 … и има безкрайно математическо очакване.
Пи е математическа константа, която изразява е отношението между периметър на дадена окръжност и нейния диаметър и обикновено се използва в математиката, физиката и техниката. Обозначава се с гръцката буква и е познато още като Лудолфово число и като Архимедова константа.
В рутинните изчисления, ние използваме опростен вариант на числото, оставяйки само два знака след десетичната запетая – 3.14. С поглед към това, веднага става ясно, защо именно днес се чества Световен ден на числото Пи.
Смята се, че числото π е открито от вавилонските магове, тъй като съотношението е използвано при строителството на Вавилонската кула. Недостатъчно точното му изчисляване обаче довело до крах на целия проект. Специалистите не изключват същата математическа константа да лежи и в основата на строителството на легендарния храм на цар Соломон. Всяка година на 14 март почитателите на числото Пи в САЩ се събират, за да възхваляват неговото съвършенство и да се състезават кой ще възпроизведе най-дълга поредица от цифрите след десетичната му запетая.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: