Реформаторите в Плевен: Икономиката спира! Не сме готови за новия програмен период!

26.02.2014 18:41

Днес на посещение в Плевен са част от лидерите на Реформаторския блок – Меглена Кунева, Найден Зеленогорски, Николай Ненчев, Атанас Атанасов и Любен Петров. Преди срещата с членове и симпатизанти на блока, те дадоха пресконференция за журналисти в пресклуба на БТА в Плевен.

rb1

Икономиката спира. Не може най-голямата инвестиция да се оказват 13-те
млрд.лева, договорени при влизането на България в ЕС. Център на усилието ни е вдигането на икономиката на крака. Няма ги обещаните от БСП 250 хиляди нова работни места. Така коментира икономическата ситуация в страната Меглена Кунева, лидер на Движение България на гражданите и член на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, като допълни, че вече има скок на безработицата с 2 %.

rb2

Тя каза, че евроизборите трябва да са среда за големия икономически разговор на България, който не се провежда – интереса ни спрямо кризата в Украйна, газовите доставки, Европейския прокурор, Агенция за сигурността на границитие, инвестирането в наука и иновации, с кои въпроси да се занимава ЕС и кои да са въпрос на чисто национални
решения, земеделието и средствата за фермерите и производителите на селскостопанска продукция, размерът на вноската ни в ЕС, Европейският банков съюз, контролът на европейските средства. Този разговор кога ще се проведе, ако не на европейските избори, попита още Меглена Кунева.

Тя добави, че в новата финансова рамка, в която България няма собствен почерк, има повече от 90 % увеличение за наука, иновации и технологии, но страната, бизнесът и общините не са готови да усвояват тези средства. По думите й, Европа взема курс към малките и средни предприятия, а в България това не се говори дори, не се влага наука в производството на
малкия бизнес, държавата не помага в това, има очевиден провал на програмата JEREMIE, която трябваше да подкрепя именно микро-, малкия и среден бизнес.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: