Областният председател на БСП – Плевен Мирослав Михайлов: Амбицията ни е да сме първа политическа сила в областта на Евроизборите

21.02.2014 9:11

Miroslav Mihaylov

Мирослав Михайлов е роден на 7 ноември 1970 г в Червен бряг. Завършва СОУ ”Д-р Петър Берон”. Магистър е по история и география от ВТУ ”Св. Св. Кирил и Методий”, завършил е и публична администрация в същото висше учебно заведение. Работил е като учител, а по-късно и като директор на ОУ ”Христо Ботев” в село Глава.
Мирослав Михайлов е два мандата общински съветник. От 2008 г. е председател на общинската организация на БСП в Червен бряг. Със заповед на премиера Пламен Орешарски на 17 юли миналата година той бе назначен за зам.-областен управител на Област Плевен, а на проведеното на 29 януари заседание на Областния съвет на БСП – Плевен Михайлов бе избран за областен лидер на плевенските социалисти.

– Г-н Михайлов, отскоро сте председател на областната организация на БСП в Плевен. Как оценявате кондицията, в която я поемате?
– Структурите на областната организация винаги са били в кондиция. През последните години се случва така, че винаги има политическо събитие, на което трябва да се представим по най-добрия начин. Миналата година те бяха две – референдумът за АЕЦ „Белене“ и парламентарните избори.
Да не забравяме, че инициативата за референдума дойде именно от плевенската областна организация на БСП. Ние доказахме, че това е наша кауза и продължава да бъде. Неслучайно, преди седмица, председателят на БСП Сергей Станишев посети Белене именно с идеята, нашите членове и симпатизанти там да разберат, че партията не се е отказала от намерението за строеж на електроцентралата. Той сподели, че в момента се търси решение на въпроса, без обаче да има излишна публичност, защото тя би навредила на крайния резултат. В момента тече арбитраж с руската страна и е нормално да не се шуми, а да се работи в посока намирането на вариант за реализация на проекта.

– Как приехте предизвикателството да оглавите БСП в Плевенско на фона на всичко това, което се случва около партията в последно време?
– Много добре си давам сметка за тежкия момент, в който се намираме. Подадената оставка от бившия председател на структурата, Румен Петков, определено създаде притеснение сред членовете, и аз приех да заема неговото място с ясното разбиране, че става въпрос за огромна отговорност. Както казах, нивото на партийна работа в организацията е достатъчно високо и това ме задължава като човек, който в момента я представлява.
На заседанието на Областния съвет споделих с колегите, че при нас нагласата е такава – когато резултатите от едни избори са положителни, заслугата е на всички. При негативен резултат, обаче, в голяма степен се носи персонална отговорност. Това, което ми вдъхна вяра, е начинът, по който хората от нашата структура приемат събитията в партията. Непосредствено преди заседанието във всички общини се проведоха конференции, на които освен номинирането на кандидатите за евродепутати, бе обсъден и въпросът със ситуацията около АБВ. Навсякъде в областта, без изключение, членовете декларираха подкрепа за настоящото национално ръководство и се обявиха против идеята за втора алтернативна листа.

– Това означава ли, че в плевенската областна организация няма хора, преминали в редиците на АБВ? Въпреки очакванията, че емблематична фигура, каквато без съмнение е Румен Петков, ще поведе след себе си мнозина.
– Във всяка организация, партия или институция има моменти на конфликти или противоречия. Очакванията, за които говорите, не се оправдаха. Не подценявам организационните и политически умения, но в крайна сметка всеки сам избира пътя си.

– Какви са основните насоки, върху които работи сега областната организация на БСП?
– Имаме определен начин на действие в политически кампании, каквато е и предстоящата за евроизборите. Прави се разпределение и план-график на дейностите. Без съмнение, основната цел, която си поставяме, е да бъдем първа политическа сила в областта. В момента провеждаме срещи с местните ни структурите. За мен е важно да се запозная със ситуацията в общинските организации. Преди няколко дни имахме работна среща в Искър, Гулянци и Червен бряг. Целта е да актуализираме задачите и конкретните дейности по места, както и да се подготвим чисто организационно и технически.
Евроизборите са важни, защото чрез тях избираме какво да бъде нашето лице в Европа, но те имат и своето национално значение. Те са своеобразна проверка за партиите и резултатите от тях биха предопределили следващите стъпки на политическия процес в страната.
Колкото до другите ни задачи, като партия сме длъжни да правим така, че чрез нашите общински съветници да се решават конкретни проблеми на местните общности и това е нещото, което винаги е стояло на дневен ред.
Привърженик съм на идеята да работим с протегнати ръце към всички. Когато нещата трябва да се случат заради хората, политическите заигравки са, меко казано, проява на недобро отношение към обикновения човек.

– Публична тайна е съществуващото напрежение между областната и общинската организация тук. Изгладени ли са вече тези противоречия?
– За мен няма големи и малки организации – и двете имат своя принос в дейността на партията. Мисля, че това е разбирането и на всички председатели на общинските структури. Надявам се заедно да работим в една посока и първите ми наблюдения са, че нещата действително се случват.

– Лично Вие в добър диалог ли сте с общинския лидер на БСП в Плевен, Цветко Цветков?
– Да, определено. Почти всеки ден се виждаме или чуваме по телефона. В крайна сметка, за постигането на успехи е важно да бъдем екип. Надделеят ли личните амбиции, няма как нещата да се случат.
Снимка: архив „Плевен за Плевен“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: