Уникално пътешествие из новата българска история предлага на плевенчани БТА (галерия)

17.02.2014 21:08

17.02.bta1

Фотоизложбата „Незаличимо“ бе открита тази вечер в художествена галерия „Илия Бешков“. Уникалната експозиция включва 45 табла с фотоси от архива на Българската телеграфна агенция, а с изложбата БТА отбеляза в Плевен 116-годишнината от своето създаване. Проявата уважи генералният директор на БТА Максим Минчев, а сред официалните гости бяха още областният управител Илиян Йончев и кметът на Плевен проф. Димитър Стойков. „Незаличимо“ показва пред зрителите уникални, непубликувани и непоказвани досега кадри от архива на БТА – от Освобождението и първата Конституция, през първите години на Княжество и Царство България, войните, въстанията, съпротивата, Народната република, демократичните промени, членството в НАТО и ЕС до събитията днес.

17.02.bta2
Многобройните гости на галерията бяха приветствани от Максим Минчев, който отбеляза, че БТА е седмата в света след агенциите в САЩ, Англия, Швеция, Унгария, Румъния и Гърция. „Радвам се, че за тези 116 години Българската телеграфна агенция не е сменяла името си, като тя е една от най-старите институции в България въобще. Още повече, че тя никога не е спирала работа – нито през Първата, нито през Втората световна война“, отбеляза Минчев. Той не скри, че за представянето на любимата си изложба БТА е избрала Плевен заради прекрасните си контакти с местната власт, а и защото именно тук се намира най-красивият извънстоличен пресклуб на БТА.

17.02.bta3
Колкото до подбора на фотосите в изложбата „Незаличимо“, шефът на БТА разкри, че той е направен измежду милионите архивни единици, които притежава агенцията. „Опитахме се да намерим такива снимки, които не са ставали достояние на публиката – и ги открихме. Така, вие ще видите уникални фотоси от Лайпцигския процес, от атентата срещу папа Йоан Павел II и „българската следа“, ТКЗС-тата и Георги Димитров, Народният съд, връщането на Южна Добруджа, българската монархия, смъртта на Йовков, изкарала цяла България на улиците, спортните постижения и уникалните български феномени“, сподели Максим Минчев, подчертавайки, че целта на изложбата не е да бъде направен цялостен задълбочен прочит на новата българска история.

17.02.bta4
Минчев изрази благодарност към фотографа Иво Хаджимишев, който също гостува за откриването на изложбата в Плевен, посочвайки, че именно той е човекът, благодарение на когото експозицията е получила своя цялостен завършек. Надявам се, че това, което сме направили, ще ви хареса – на по-възрастните изложбата ще припомни моменти от техния живот, а на младите ще разкрие незабравими страници от българската история, каза още генералният директор на БТА. Откриването на изложбата бе съпътствано от виртуозните изпълнения на цигуларя Чавдар Вълков и пианистката Магдалена Начева, а ръководителката на артшкола „Колорит“, Майя Ананиева, изненада Максим Минчев с ценен подарък. Тя му връчи изящна творба, дело на един от талантливите й възпитаници, която вече ще краси кабинета на шефа на телеграфната агенция.

17.02.bta5

Какво сподели топфотографът Иво Хаджимишев при гостуването си в нашия град – четете в „Плевен за Плевен“!

17.02.bta6

 

17.02.bta7

 

17.02.bta8

 

17.02.bta9

 

17.02.bta10

 

17.02.bta11

#тагове:

НАЙ-НОВИ: