НПСС приветства инициативата за намаляване на студентските такси

08.02.2014 12:13

8.02.npss

Националното представителство на студентските съвети (НПСС) в Република България приветства законодателната инициатива на Народното събрание за намаляване на таксите за обучение в държавните висши училища чрез подготвяната промяна в чл.95, ал.3 от ЗВО. Позицията на НПСС, което провежда днес в Плевен своето Общо събрание, бе предоставена на медиите от председателя на Студентския съвет на Медицинския университет в Плевен, Александър Тодоров. Новият закон предвижда максималният размер на таксите, заплащани от студенти и докторанти, да се редуцира от досегашните „две трети“ на „30 на сто“ от диференцираните нормативи по професионални направления. Така студентските такси в редица специалности ще се върнат на нивата преди 2010 г. Законодателната промяна следва да влезе в сила, веднъж приета, от новата бюджетна година. Това предвижда внесения в НС преди броени дни законопроект. Промяната се явява в изпълнение на няколко от основните искания на НПСС, отправени към националните институции след историческото обединение на студентската общност на над 35 висши училища зад единна декларация с конкретни позиции и искания, представена от НПСС на вниманието на органите на законодателната и изпълнителна власт.
В декларацията си НПСС настоява за съобразяване на размера на таксите за обучение с икономическата обстановка и реалните доходи на гражданите и отмяна на вече приетото по места увеличение след „анти-кризисните“ мерки от 2009 г. насам. Новината за възприетия призив за намаляване на студентските такси идва в момент, в който Министерството на образованието, съвместно с академичната и студентска общност, в т.ч. НПСС, работи по създаването на първата по рода си Стратегия за развитие на висшето образование – друга основна точка от исканията на студентите към властта, които националната студентска организация изготви още през февруари 2013 г. и през последните няколко месеца успешно върви по пътя на тяхната реализация.
НПСС напомня, че ще продължи да работи активно, в диалог с институциите, за изпълнението на други належащи промени, сред които незабавното повишаване на базовия норматив за издръжка на обучението на студенти и докторанти минимум до нивата от преди 2009 г. и промяна в диференцираните нормативи с цел корекция на съществуващите пропуски при определянето на коефициентите за финансиране.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: