Скандал! Книга твърди, че труповете на турците, загинали в боевете край Плевен, били продадени за тор!

31.01.2014 15:26

31.01.kniga1

Плевенската организация на ВМРО е инициирала протестна подписка срещу скандална историческа лъжа, публикувана в книгата „Турците в България“. Това съобщи на пресконференция днес лидерът на местните воеводи, д-р Калин Поповски. В изданието, дело на „Vagabond Media Ltd“, под редакцията на Антони Георгиев и Димана Трънкова, се твърди, че турските войници, загинали в боевете за Плевен по време на Руско-турската война, са били погребани в масови гробове. По-късно, според авторите, те били изкопани и продадени на английска фирма, която ги използвала като тор в британското земеделие.

31.01.kniga2
Д-р Поповски сподели, че скандалната книга е била представена публично в БТА през 2012 г., като на премиерата са присъствали учени от БАН, турският посланик у нас, както и представители на дипломатически мисии в София. Инициаторите на подписката настояват главният редактор на „Vagabond Media Ltd“ публично да се извини както на плевенчани, така и на посланиците на Русия и Великобритания, пряко засегнати в клеветническата публикация. Сред исканията им е също издателството да изтегли целия тираж на книгата, както на български, така и на английски, а учените от БАН, участвали в представянето й, да се разграничат от тази лъжа.
Също така, Калин Поповски информира, че по повод скандалното издание на 6 февруари, четвъртък, от 11 ч. в зала „Плевен“ на Областна администрация ще бъде представен проект на книгата „Пътят на труповете на загиналите през 1877 г. турски войници от Плевен до Великобритания“. Срещата се организира от издателство „Тангра“ и Фондация ВМРО. Гости на мероприятието ще бъдат проф. Илия Тодев – директор на Института за исторически изследвания към БАН, дин Митко Христов от същия институт, както и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Освен тях, воеводите са поканили и широк кръг хора от историческата гилдия на Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: