С възрожденски дух пазят вече 120 години църквата в Реселец (галерия)

11.01.2014 11:51

11.01.reselec1

Ако имате път към Реселец или пък случайно минавате през селото, отделете няколко минути и посетете местния православен храм „Свети Георги Победоносец”, както направи и екипът на „Плевен за Плевен” навръх Ивановден. Църквата, издигната край река Ръчене, е далеч от общоприетата представа за това, че храмовете по българските села са западнали и не се поддържат както трябва. Спокойно можем да кажем, че дори тя изглежда много по-добре от някои градски храмове, благодарение на усилията на местните хора и главно на отдадеността на иконом Иван Цанов.

11.01.reselec9
Запознаваме се с него още при влизането си в църквата и вместо да прояви недоверие към непознатите хора с фотоапарати, той веднага започва да разказва за себе си и своя „джинс” или род, както се казва по някои места. Икономът, кръстен на Свети Иван Рилски в Черепишкия манастир, е единственият с това име във фамилията. Роден е в Реселец, където е живял до 1960 г., след това учи в Мадан, а по-късно работата го отвежда в София и Пловдив. Още от дете, обаче, силната вяра в Бог на неговите родители го води в църквата, където помага на местния свещеник. Имах дори собствено расо и носих свещника по време на литургии, споделя Цанов.

11.01.reselec2
От години, обаче, храмът в Реселец няма собствен свещеник и със съгласието на Врачанска митрополия, в която влиза селото, през седмица там идва отец от Червен бряг. Всичко е паднало на раменете на Иван, който няма претенции дали да го наричат иконом или клисар. Но не ми тежи, защото аз съм харизан на църквата – всяка сутрин, преди да дойдат хората, подреждам свещичките и календарчетата, почиствам, подготвям да има всичко необходимо, споделя той. Разказвайки повече за историята на самия храм, Цанов отбелязва, че църквата е била осветена през 1894 г. и през тази година ще чества своята 120-годишнина. Точната дата на освещаването е 26 май, а самата година може да бъде видяна на по-голямата част от уникалните стенописи вътре.

11.01.reselec3

 

11.01.reselec4

 

11.01.reselec5

 

11.01.reselec6

 

11.01.reselec7

 

11.01.reselec8

#тагове:

НАЙ-НОВИ: