„Прилепът” на Щраус „каца” на плевенска сцена

08.01.2014 8:37

8.01.opera

На 30 януари в Плевен ще звучи прекрасната музика на Йохан Щраус. Известната и обичана оперета ”Прилепът” ще постави едно прекрасно и забавно музикално начало на Новата 2014 година. Заглавието е първото от многото бъдещи гостувания на Държавна опера – Русе в Плевен. Както досега, ще участват плевенските певци от Общински хор ”Гена Димитрова“ с ръководител Анелия Дечева. На диригентския пулт ще застане плевенчанинът Владимир Бошнаков, който миналата година се изяви в друго оперетно заглавие – “Царицата на чардаша” от Калман.
В главните роли ще чуем и видим както познати лица както от състава на Русенската опера, така и гост солисти от Държавния музикален театър – София. В ролята на Розалинда ще се изяви сопраното Еделина Кънева – солистка на Музикален театър – София. Тя беше бурно аплодирана от плевенчани с прекрасните си изпълнения на арии от мюзикъли, евъргрийни и части от мюзикъла ”Алис” от Любомир Денев, в миналогодишния концерт на Плевенска филхармония и ОХ “Гена Димитрова”. Другият гост солист е тенорът Марио Николов – директор и солист на Музикален театър – София. Участвал е на плевенска сцена в коронната за него роля на Едвин от оперетата ”Царицата на чардаша” през ноември 2012 г. Още един солист на Музикалния театър – София ще се превъплъти в ролята на Алфредо – тенорът Пеньо Пирозов. Ролята на Адела е поверена на солистката на Русенска опера – сопраното Мария Цветкова. Плевенската публика я познава от многото нейни участия в последните 2 години: Джилда от ”Риголето” – Верди, Виолета от ”Травиата” – Верди, сопрановата партия в ”Кармина бурана” от Карл Орф. Друго познато лице от солистичния състав на Държавна опера – Русе е мецосопраното Петя Цонева. В Плевен тя изпя ролята на Кармен от едноименната опера на Бизе, Амнерис от ”Аида” на Верди, както и роли от ”Набуко“, ”Бал с маски“, ”Сватбата на Фигаро“. Останалите малки роли ще изпълнят Владимир Попов, Стоян Стоянджов, Александър Баранов и Стефан Пенчев – солисти на Русенска опера.
Другите заглавия, заложени в културния афиш на Плевен с участието на Държавна опера – Русе и ОХ ”Гена Димитрова” – Плевен, са: ”Турандот” от Пучини, ”Норма” от Белини и ”Сватбата на Фигаро” от Моцарт. Освен това, ОХ ”Гена Димитрова“ има запланувани концерти с Плевенска филхармония: на 13 февруари – “Оперна Гала”, на 27 март – ”Оперетна Гала“, ”Великденски концерт” и много други.
Билети за ”Прилепът” ще се продават след 16 януари във фоайето на ДКТ “Иван Радоев”.
Снимка: Държавна опера – Русе

#тагове:

НАЙ-НОВИ: