85 са дарителите на плевенската библиотека през тази година

19.12.2013 21:26

19.12.biblioteka1

Вечер на дарителите се проведе днес в Артзалата на Регионална библиотека „Христо Смирненски”. На проявата присъстваха само малка част от хората, дарили материали от своите домашни библиотеки, а музикалните си поздравления към тях отправиха възпитаници на НУИ „Панайот Пипков”. Приветствие към щедрите спомоществователи отправи и директорът на РБ „Христо Смирненски”, Аня Михова, която сподели, че през 2013 г. дарителите на Библиотеката са били 85, като индивидуалните са 48, а институциите и организациите – 37. За поредна година сме свидетели на това как дарителите на РБ „Христо Смирненски” се увеличават, което няма как да не ни радва, отбеляза Михова, допълвайки, че това е сигурен знак, че духовността не е изчезнала от живота на българина.

19.12.biblioteka2
Аня Михова не скри, че частните библиотечни колекции минават в ръцете на друго поколение и при вторичния подбор, който правят приемниците, се налага някои неща да бъдат дарени. В тези дарения ние виждаме голямото желание на нашите наследници да се запази духът на домашната библиотека и чувството на обич към книгите да бъде предадено на следващите поколения, посочи директорът на плевенската библиотека. Тя не пропусна да сподели с гостите в Артзалата, че немалка част от даренията са авторски, а именно – краеведски изследвания, дело на местни проучватели.

19.12.biblioteka3
Не на последно място Аня Михова изказа благодарността си към институциите-дарители, като сред най-щедрите тя спомена Дирекция „Военноисторически музеи” – Плевен, ТД „Държавен архив” – Плевен, Община Плевен, „Гьоте институт”, издателствата „Леге Артис” и „Егмонт”, Спортен клуб „Слънце” и Българската федерация по борба.

19.12.biblioteka4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: