Плевен сведе глава пред подвига на своите освободители

10.12.2013 13:44

10.12.ritual1

С тържествен ритуал на площад „Възраждане” днес бе отбелязана 136-годишнината от Освобождението на Плевен. Въпреки традиционния десетодекемврийски студ, своята почит към героите от Плевенската епопея отдадоха депутати, общественици, представители на политически партии и организации, както и десетки обикновени граждани. Ритуалът започна с панихида, отслужена от Плевенския митрополит Игнатий в съслужение със свещеници от православните храмове в града, а слова произнесоха кметът проф. Димитър Стойков и областният управител Илиян Йончев.

10.12.ritual2
„Преди 136 години в мразовития 10 декември се роди свободата на Плевен. Този ден стана символ на справедливото възмездие за една вековна неправда, за поруганата ни земя, за бесилките и пепелищата, за непокорството, удавено в кръв”, каза проф. Димитър Стойков. По думите му, обаче, този ден е и тържество на най-висшите човешки ценности – род, език, вяра, нация, право на собствен път. Мнозина паднаха покосени в битките и останаха завинаги в земята на България – земята, която и днес скърби за всички тях и която с поклон към подвига им е осеяна със стотици паметници, издигнати от признателните потомци, посочи още градоначалникът. Той не скри гордостта си от факта, че с европейски средства светините на Плевен – историческият мост на Вит, Паметникът на победата и Панорама „Плевенска епопея”, вече имат своя нов, по-достолепен и впечатляващ вид, пазейки паметта за грохота на бойните полета, за образите на героите и посланията на историята.

10.12.ritual3
Всяка година на 10 декември свеждаме глави пред подвига на всички знайни и незнайни герои, оставили костите си в битките край Плевен, каза в словото си областният управител Илиян Йончев. Препрочитайки фактите, понякога ни е трудно да си представим както мащаба на военните действия, така и човешките съдби, трайно вплетени в историята на освобождението на нашия град, допълни той. Йончев припомни мнението на специалистите, че обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската освободителна война. „Световният отзвук от събитието е колосален, стоейки на първите страници на тогавашната преса. А в САЩ жителите на едно ново селище, прочитайки за събитията у нас, избират „Плевен” за име на своя град”, отбеляза губернаторът. Също така, Илиян Йончев изтъкна, че днес не е пресилено да кажем, че споменът за епохалните събития превръща Плевен в град-музей. Той изреди монументите в областта, създадени да ни напомнят за тези, тръгнали с молитвеник или просто с кутийка детски руси коси и останали завинаги в чуждата земя.

10.12.ritual4

 

10.12.ritual5

 

10.12.ritual6

 

10.12.ritual7

 

10.12.ritual8

#тагове:

НАЙ-НОВИ: