Част от най-новите си експонати показват Военноисторическите музеи в изложба на открито

09.12.2013 13:37

9.12.vim

Интересна изложба предоставя на вниманието на минувачите по главната улица Дирекция „Военноисторически музеи” – Плевен. Тя е експонирана на оградата на Къща-музей „Цар Освободител Александър ІІ” и включва новопостъпили материали по проект „Слава-памет” във фондовете на ВИМ. В експозицията на открито е представена част от богатата колекция самовари, съхраняващи се във фондовете и експозициите на Военноисторическите музеи, основите на която са положени още през 1907 г. при създаването им. Част от самоварите, закупени през последните 15 години, са на известни фирми-производители, чиито имена са изписани върху тях.

9.12.vim1
Също така, плевенчани и гостите на града могат да се запознаят с експонати от богатата музейна колекция от оръжия от различни страни и епохи: от времето на българските националноосвободителни борби и въстания, от Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г., от следосвобожденските години, а също и известен брой съвременни образ.
От своя страна, колекцията облекло на Военноисторически музеи – Плевен включва военни униформи от Руско-турската война 1877-1878 г., дрехи на видни български дейци, градски и народни носии. Изложбата представя част от тази колекция, която се отнася към следосвобожденските години и началото на 20-и век. Показани са и някои предмети от градския бит, събрани през последните години.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: