За социализма и ДС без носталгия и идеологическа обремененост в новите книги на бивш шеф на Шесто

02.12.2013 17:36

2.12.ds

На премиерата на книгите на проф. Димитър Иванов „Кратка история на държавна сигурност 1907-2013” и „Кратка история на социалистическа България. Успехи и провали – 1944-1989” стана домакин днес хотел „Ростов”. Гостуването на бившия директор на Шесто управление на Държавна сигурност бе посрещнато с огромен интерес от публиката, като за проявата дойдоха кметове на градове от областта, общественици и политици.
Авторът бе представен от областния председател на БСП – Плевен, Румен Петков, а за „Кратка история на държавна сигурност 1907-2013” говори съветникът от левицата в Общинския съвет, Чавдар Велинов. Той определи изданието като емоционално-съдържателен и аналитичен поглед към постиженията и провалите при изграждането на социалистическа България. Но и взор към бъдното развитие на обществото в постмодерна България, допълни старейшината от БСП. Велинов изтъкна, че книгата не е хронологическо описание на събитията, а философски разрез на случилото се в нашата страна. Тази книга е първи и струва ми се единствен засега опит за излагане на фактите такива, каквито са отразени в официалните документи и статистически справочници в периода 1944-1989 г., без идеологическа обремененост, посочи той.
От своя страна, Румен Петков определи „Кратка история на държавна сигурност 1907-2013” като първия сериозен опит за обективен анализ на качествата, проблемите, слабостите и цялостната организация на ДС. „Фундаментът, върху който стъпва проф. Иванов, е общата оценка за един параметър, изключително типичен и за монархията, и за социализма, и за промените след 1989 г. А именно това, че цялостната дейност на службите е подчинена на защита на конституционно установения ред”, подчерта Петков. Той не скри, че очаква книгата да предизвика голям обществен интерес и отзвук, главно заради чувствителната тема, трактована не съвсем добронамерено в определени периоди от историята ни.
Областният председател на БСП сподели, че със съдействието на народните представители от левицата ще направи възможното двете книги да достигнат до читалищата в цялата област. Защото, когато познаваме историята си, тогава можем да имаме съзнанието, че правим необходимото нашите деца да знаят през какви периоди е преминала организацията на сигурността в България, обобщи Петков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: