„Тутеле манделе” се ля на фолклорен събор в Гиген

28.11.2013 12:15

28.11.gigen1

Фолклорен събор „Надпяване под акордеонния съпровод на Иван Минков” се проведе в Гиген. Негов организатор бе Народно читалище „Искра”, а повод за своеобразния празник стана 5-годишният юбилей на Иван Минков като ръководител на вокалните групи при пенсионерските клубове и читалищата от Гиген, Брест, Загражден, Шияково, Байкал и Крушовене.
Домакинът посрещна гостите си от Общинска администрация и шестте села с богата трапеза и с традиционното за гигенчани питие „тутеле манделе” – домашно червено вино, с ябълки, дюли, круши, люто чушле, пелин и други билки. Местните слагат на масата си тази напитка по всеки повод от десетки години и вече дори не се знае от къде произлиза наименованието й. Със сигурност, обаче твърдят, че тя е не само извор на настроение и вдъхновение, но и лек за над 10 болести.

28.11.gigen2
Празникът започна с поздрави и пожелания към Иван Минков. Той бе удостоен с почетен плакет от кмета на общината Лъчезар Яков, който се връчва за особени заслуги, и парична награда. Всяка от вокалните групи поднесе на своя ръководител подарък и най-вече огромната си благодарност за неуморния му труд, търпение и всеотдайност. От своя страна Иван Минков и ръководството на читалище „Искра” им връчиха грамоти и сувенири за спомен. Всички се обединиха около идеята Фолклорния събор «Надпяване под акордеонния съпровод на Иван Минков» да стане традиция и да се провежда ежегодно. Празника продължи с пъстра програма с участието на всички певчески състави.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: